fbpx

Felgyorsult életünknek és a soha véget nem érő stressznek köszönhetően az álmatlanság gyakori probléma, mellyel sokan szembesülnek. Gyakran olyan fáradtak vagyunk, hogy mindent megtennénk egy kiadós alvásért. De amikor megpróbálunk elaludni, alvásunk nyugtalan vagy az álom teljesen elkerül. Testünk teljesen kimerült, de még mindig nem tudunk elaludni.

Így elérjük, hogy végül altatókra lesz szükségünk. Az altatók számos mellékhatásuk miatt nem kívánatosak. A másik lehetőség az, hogy természetes gyógyszerekhez folyamodunk, melyeknek semmilyen mellékhatásuk nincs, és segíteni fognak az elalvásban. A gyógynövények azok a természetes eszközök, melyek nemcsak hogy jelentősen megnyugtatnak, de segítenek a békés alvásban is. Ez a cikk néhány részlettel szolgál az alvást segítő gyógynövényekről.

Nyugtató gyógynövények álmatlanság ellen

A szakemberek úgy írják elő a gyógynövényeket, hogy azok nemcsak az álmatlanság tüneteit kezelik, hanem segítenek helyreállítani a szervezet egyéb egyensúlyhiányait is. Nézzünk meg néhány természetes, alvást elősegítő  gyógynövényt. Sok gyógynövényrajongó esküszik e növények áldásos hatására.

A nyugtató macskagyökér (valeriána) gyógyhatása

Azt mondják, ez a gyógynövény elősegíti a nyugodt alvást, és nincs semmilyen  mellékhatása. Ezt igazolták a klinikai kutatók is, hogy a valeriána javítja az alvás minőségét, és segít az álmatlanságban szenvedőkön. A kisebb alvászavarokban szenvedők azt tapasztalhatják, hogy problémájuk teljesen megszűnik e csodálatos növénynek köszönhetően. A valeriána enyhíti a görcsöket és elősegíti a megfelelő emésztést is.

Készítsünk gyógyteát reggel úgy, hogy egy csésze forró vízbe tegyünk egy teáskanál valeriána gyökeret. A keveréket hagyjuk állni estig, majd szűrjük le, és fogyasztás előtt melegítsük meg. Egy részét igyuk meg vacsora előtt, a többit pedig lefekvés előtt. Azonban vigyázni kell, mert a központi idegrendszer depresszánsaként működik, így nem kell rendszeresen fogyasztani.

Orvosi székfű (kamilla): az alvászavarok hatásos ellenszere

A kamillát sok mindenre használják, pihentető és nyugtató hatása csak néhány ezek közül. Ha alvási problémáink vannak, alvászavarokkal küzdünk, igyunk egy csésze kamillateát éjszaka. Ez a gyógynövény segít enyhíteni a feszültséget és a szorongást. A gyógytea elkészítéséhez használhatjuk a filteres változatot vagy kissé szárított növényt.

Mégis, mivel a kamillát a konyhában is gyakran használjuk, főzhetünk teát a friss növényből is. Figyeljünk arra, hogyan készítjük elő a teafüveket. Fedjük le a teát, hogy megtartsa gyógyhatását, és fogyasszuk mézzel édesítve. Ez nemcsak a szorongást oldó egyik legjobb természetes gyógynövény, hanem az alvás elősegítésében is felülmúlhatatlan.

Citromfű

Az egyik legjobb nyugtató gyógynövényként ismert citromfüvet a stressz csökkentésére, és az alvás elősegítésére használják. Mégis, különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a citromfüvet más gyógynövényekkel kombinálva, például valeriánával, nagyon hatékony altatót kapunk. A szakértők még nem döntötték el, mennyire hatásos a citromfű önmagában. Ha kisebb alvászavarokban szenvedünk, vagy egyszer-egyszer nem tudunk aludni, készítsünk citromfű teát oly módon, hogy néhány friss levelet leforrázunk. Hagyjuk ázni egy ideig, majd lefekvés előtt lassan kortyolgatva igyuk meg.

Golgotavirág: a nyugodt alvás záloga

Ez az egyik legjobb altató hatású gyógynövény, melyet már ősidők óta használnak. Nyugtató hatása van, de nem okoz reggeli kábultságot. Fogyaszthatjuk tea vagy kapszula formájában. A golgotavirág teát úgy készíthetjük el, hogy leforrázunk néhány tealevelet, ázni hagyjuk, majd vacsora előtt fogyasztjuk el. A golgotavirág közismerten jó a depresszió kezelésére is.

Vadsaláta (madársaláta)

Relaxáló és nyugtató hatása van, álmatlanságban szenvedőknek ajánlják. A vadsalátát izomfájdalmak kezelésére is használják, valamint erős köhögés csillapítására kisgyermekeknél. Leforrázhatjuk teának vagy fürdőt is készíthetünk úgy, hogy egy kád forró vízbe keverjük a növény néhány levelét. A vadsaláta az egyik legkevésbé ismert természetes altató.

Komló

Egyike a leghatékonyabb altató hatású gyógynövényeknek, mert segít csökkenteni a nyugtalanságot, az álmatlanságot és a szorongást. Az egyik legnépszerűbb használata az, amikor megtöltünk egy párnát komlóval, és a fejünk alá tesszük. Úgy alszunk majd, mint a kisgyerekek.

Káva (mámorbors)

A káva depresszió és szorongás ellen hatásos. Nagyon jó álmatlanság kezelésére is. Vehetjük gyökér-, por-, vagy kapszula formájában. Úgy tartják, hogy a káva nagy dózisban fogyasztva mély alvást biztosít. Mégis, mivel függőséget okozhat, nagy dózisokban való fogyasztása nem mindig ajánlott.

Jázmin

A jázminvirágból készült teának bámulatos nyugtató hatása van az idegekre. Azok is jázminteát isznak, akik keveset szeretnének aludni. Ezen kívül a jázmint menstruációs problémák, érzékeny bőr és gyomor kezelésére is használják. A jázmin többféle természetes gyógyszerben megtalálható, mert sokféle betegség gyógyítására alkalmas.

Tanácsok álmatlanság és alvászavar kezelésével kapcsolatban

  • A fent említett természetes altató hatású gyógynövények nagyon hasznosak az alvás elősegítésében és a szorongás csökkentésében. Használjuk e növényeket altatóként, és ébredjünk frissen reggelente.
  • Ne vigyük túlzásba ezeknek a növényeknek a fogyasztását, és ne csináljunk szokást mindennapos használatukból. Ahogyan semmit nem jó túlzásba vinni, a gyógynövények túlzott fogyasztása is mellékhatások megjelenéséhez vezethet.
  • Kérjük szakértő segítségét annak érdekében, hogy a gyógynövények maximális előnyeit élvezhessük.

forrás: edenkert.hu