fbpx

gluk-zaminA kutatók szerint nem egyértelmű, kinek segít és kinek nem a két táplálék-kiegészítő. A glukózamint rákpáncélból, míg a chondroitint állati porcból állítják elő, és mindkettőt az artrózis kezelésére ajánlják. A glukózamin és a chondroitin alkalmazását támogató amerikai tudósok szerint a kombinált szerek jól kiegészítik az ízületi fájdalmak kezelését.

Az amerikai reumatológusok éves konferenciáján két vizsgálat eredményeit mutatták be a kutatók. Az Egyesült Államok-beli Salt Lake Cityben 1583 résztvevő bevonásával végzett kísérlet nem igazolta, hogy ezek a szerek jobbak lennének a placebónál. Többen azonban más véleményen vannak. Megfigyelték ugyanis, hogy a közepestől a súlyos fájdalmakat enyhíti a glukózamin és chondroitin kombinációja, ezen kívül megakadályozza az ízületi rés beszűkülését is.

Kevesebb vitát gerjesztett a kisebb létszámú résztvevővel végzett spanyolországi vizsgálat, amely szintén a hatóanyagok sikeréről számol be.

Ezek a készítmények teljesen veszélytelenek, biztonságosan alkalmazhatók. Mivel azonban van némi bizonyíték arra, hogy a szervezetben felhalmozódik a hatóanyag, ajánlatos 3 hónapos kezelési időszak után 2 hónapos szünetet beiktatni.

A szakemberek még néhány fontos szempontra hívják fel a figyelmet: csak ellenőrzött terméket fogyasszunk, a napi adagot osszuk el két részre, így reggel és este is vegyünk be a kiegészítőkből, továbbá szedjük legalább három hónapon át, mielőtt feladnánk. A glukózaminnak és a chondroitinnek ugyanis teljesen más a hatásmechanizmusa, mint az ízületi fájdalmakra szedett többi gyógyszernek. Ezek nem elnyomják a fájdalmat, hanem ténylegesen megjavítják az ízületeket. Ehhez azonban idő kell, így a legfontosabb szempont a türelem.