fbpx

Hogyan maradjunk frissek és nettek egész napon át, amikor a hőmérő higanyszála egyre csak felfelé kúszik?

Frissítő zuhany háromszor naponta
Ha tenger, tó, folyó közelében vagyunk, elég csak belecsobbannunk a vízbe, és máris úgy érezzük, nincs is olyan hőség! De a városban két-három friss vizes tusolás naponta – reggel, aztán ha tehetjük, délben, és este – pótolni tudja a fürdőzést a hőségérzet csökkentése szempontjából is. A legjobb eszköze annak, hogy frissnek érezzük magunkat egy teljes napon át.

Masszázs a lábnak
Nagy meleg, trappolás, lassuló vérkeringés… A láb könnyen megtagad, nehézzé válik, és olykor fáj is. Ne várjuk meg hát, míg a bokánk a duplájára dagad! Kenjüka lábunkra, alulról felfelé haladva, pl. mentol, kámfor, vörös szőlőszem- és indiai vadgesztenye-kivonat, vagy árnikatartalmú lábfrissítő krémet. A körömvirág-, articsóka- vagy zöldkávé-kivonatot tartalmazó keverék pedig nyugtatja a lábat.

Hűsítő folyadék az arcra
Ahhoz, hogy megőrizzük a tiszta arcbőrt, használjunk könnyű, hidratáló (bio)kozmetikumot – amint a hőmérséklet meghaladja a 20 °C. Ha sminkeljük az arcunkat, akkor is folyékony állagú arcszínezőt válasszunk krém helyett. Vegyes, vagy zsíros bőr esetén ez a kozmetikum adjon matt bőrszínt, hiszen az izzadás elősegíti a faggyútúltermelést a bőrön. Emiatt fennáll a kockázata annak, hogy délutánra fénylő lesz az arcbőrünk, a sminket nem tartja. Ha olyan meleg van, hogy szükségünk van arcunk felfrissítésére, elég, ha termálvizet vagy virágvizet (pl. rózsavizet, levendulavizet) permetezünk rá, amit előzőleg lehűtöttünk. Hagyjuk beivódni a bőrbe, majd lágyan itassuk fel a maradékot papír zsebkendővel.

A megfelelő dezodor kiválasztása
Szeretnénk, ha hatékony lenne egész nap, potenciálisan veszélyes anyagok nélkül, ezért az alumíniummentes dezodor alapkövetelmény. Reggel, a tusolás után száraz és lehetőleg szőrtelenített bőrre alkalmazzuk, mert a szőrszálak elősegítik a baktériumok elszaporodását, ami többek közt rossz szagot okoz. Emellett nyáron járjunk minél rövidebb ujjú, pamut anyagból készült ruhában, mert a műszálas anyagok elősegítik az izzadást.

Érzékeny bőrre ajánlott az alkohol- és alumíniummentes, mikropúderes, Aloe vera tartalmú golyós dezodor. Ez utóbbi csökkenti az izzadást, hidratál és lágyítja a bőrt.

Tonizáló, illatosított, frissítő permet a testre
Amikor befejeztük a zuhanyozást, meghosszabíthatjuk a frissítő hatást illatosított vízből készült testpermettel. Ez gyakran egyéb, hidratáló összetevőket is tartalmaz, ami, noha egyáltalán nem helyettesíti a hidratáló testtejet, nagyon kellemes, hűsítő érzést kölcsönöz. Napközben is alkalmazhatjuk, estére hagyva a hagyományos kölninkkel való felfrissülést, ha készülünk valahová. Spray formájában permetezzük az előbb említett folyadékot (pl. déligyümölcs-, vagy jázminillattal vegyítve) az egész testre, a lábtól a mellig.

  • 5 jó tanács nyárra
    Alapozó helyett könnyű, folyékony állagú, színezett krémet használjunk. Mondjunk le a sötét tónusú szemfestékekről, mert megtörténhet, hogy a meleg miatt a szemünk alá folyik. Ha fürdést tervezünk, ne feledjük, hogy csak vízálló szempillafestéket vigyünk fel reggel.
  • Melegben hagyjuk a hajunkat megszáradni a szabadban, a szélben. Jót tesz a hajkoronának, és frissességet kölcsönöz. A hosszú hajat tűzzük fel hőségben, hogy kevésbé izzadjon a tarkónk.
  • Kerüljük a nehéz, mámorító illatú parfümöket! Ezek nincsenek összhangban a meleg időjárással, inkább télre valók. Ha kedvelünk egy illatot, annak könnyű, nyári, kölnivíz változatát használjuk.
  • Világos tónusú, természetes anyagból (pamut, vászon) készült ruhát hordjunk. Legyen kissé bő szabású, és a cipőnk is nyitott, nem túl szűk.
  • Ne igyunk jeges italokat nagy melegben, mert azok szervezetünkben túlzott eltérést provokálnak a külső hőmérséklethez viszonyítva. Ez általában azzal a kockázattal jár, hogy még jobban izzadunk tőle.

forrás: www.patikamagazin.hu