fbpx

Idegenkedünk tőle, pedig az orrjáratok átöblítése is igen hatékony lehet, bizonyos kultúrákban szokásos reggel és este is, ahogyan mi fogat mosunk, orrot öblíteni. A sóoldatok és tengeri sós készítmények a szó szoros értelmében vett hatóanyagot nem tartalmaznak. A sós vizes szerek „mosó”-hatásuk révén kimossák az orrváladékot, valamint az orrnyálkahártyán található allergéneket, vírusokat és baktériumokat. Ezáltal csökkenthetik a felsőlégúti megbetegedések esélyét. A megfelelő koncentrációban sót tartalmazó készítmények finoman tisztítják az orrot, a legsérülékenyebb nyálkahártya kezelésére is alkalmazhatók, elősegítik a könnyű légzést.

A csecsemőknél az orrváladék megfelelő szívóeszközzel (pl. orrporszívó) való eltávolítása előtt fellazítják, könnyen kiszívhatóvá teszik az esetleg megszilárdult orrváladékot.

  • Mi a megfelelő só-koncentráció? 

A varázsszó a sok terméken szereplő „izotóniás” vagy „fiziológiás” jelleg, „izotóniás” vagy „fiziológiás” koncentráció: ez 0,9 %-os nátrium-klorid (konyhasó) koncentrációnak felel meg, ami azt jelenti, hogy egy liternyi vízben 9 g nátrium-klorid, vagy azzal egyenértékű só található. Ez a só-koncentráció egyenértékű a szervezet víztereiben, így a vérben uralkodó só-koncentrációval.

  • Mikor érdemes hipertóniás készítményt választani

Az emberi szervezet sejtjeinek oldatai a 0,9% nátrium-klorid oldattal azonos ozmózisnyomásúak (izotóniás oldatok), ezért használnak ún. fiziológiás NaCl-oldatot injekcióhoz, infúzióhoz és a gyógyászat más területén. A hipertóniás oldatok ennél nagyobb ionkoncentrációval rendelkeznek, ezért ozmózisnyomásuk nagyobb. A hipertóniás orrsprayk így egyszerű ozmózisos vízelvonás révén lohasztják le az orrnyálkahártya duzzanatát és így természetes módon szüntetik meg az orrdugulást. Érdemes ilyen típusú orrsprayt használni, ha gyakran fújjuk az orrunkat, esetleg be van dugulva. Ilyenkor hipertóniás tengervizes orrsprayt használhatunk a hagyományos orrspray mellett vagy esetleg helyett.

  • Tengeri sós készítmények

so-oldatEmellett, lehet vásárolni gyárilag csomagolt, spray-ként forgalmazott tengeri sós készítményeket is. Számos márkanéven sorakoznak a patikai polcokon a tengeri sós orrspray-k. Külön kategória – a felnőtteknek szánt szerek mellett – a csecsemőknek szánt tengeri sós orrspray, ami leggyakrabban hajtógáztól mentes műanyag spray-palackban kerül forgalomba. Kisebb-nagyobb kiszerelések vásárolhatók, gyakorlatilag 20 ml-től 100 ml-ig terjed a választék.

A tengeri sós készítmények drágábbak, mint az egyszerű sóoldatok,  mivel a tengeri só nemcsak nátrium-kloridot tartalmaz, hanem a nátriumionok és a kloridionok mellett többféle makro- és mikroelem is megtalálható benne (pl. kalcium, magnézium, vas, réz, mangán, cink). Az ásványi anyagok természetes kombinációja segít az irritált orrnyálkahártya működésének helyreállításában.

Csecsemők és kisgyermekek

A csecsemőknél és a kisgyermekeknél a leggyakrabban használt patikaszerek közé tartoznak az orrcseppek és orrspray-k. Az első hónapokban nem ritka a csecsemőknél a meghűlés, emellett a szabadban nem vagy alig tartózkodó babáknál a benti száraz levegő is okozhat orrdugulásos panaszokat. Hónapokkal később pedig a fogzás vezethet eldugult orrhoz.

Minél fiatalabb egy bébi, annál kevésbé képes az orr eldugulása esetén a száján át lélegezni, emiatt akár súlyos légszomj is kialakulhat az újszülötteknél, csecsemőknél. A váladékkal teli orr okozta légzési problémákat a kicsiknél tetézi, hogy náluk a táplálkozás, a szopás is akadályozott, hiszen eldugult orr és szopás esetén egyáltalán nem jutnak levegőhöz. Emellett az eldugult orr jelentette légzési nehézségek miatt a kicsik nem tudnak nyugodtan aludni, pihenni.

  • Fiziológiás sóoldat a kicsiknek

A patikákban recept nélkül, kedvező áron lehet kapni gyógyszertárban készített, fiziológiás sóoldatot – csecsemőknek szánt orrcseppként: Nasogutta natrii chlorati pro infante FoNo VII. néven. Ez a készítmény tulajdonképpen egy 0,9 %-os nátrium-klorid oldat, amit speciális orrcseppentős flakonba vagy kicsi, általában 10 ml-es üvegbe töltenek a gyógyszertárban és orrcseppentőt mellékelnek hozzá.

  • A legkisebbek is használhatják

Az izotóniás készítmények már két hetes kortól alkalmazhatók az újszülötteknél. Mivel a készítményeknek mellékhatásuk nincs, túladagolásuk nem lehetséges, olyan gyakran alkalmazhatók, ahogy arra szükség van. Mindkét orrlyukba két-két csepp sóoldatot kell cseppenteni, vagy egy-két puffot fújni a spray-vel, majd 3-4 percet várni, és utána megfelelő szívóeszközzel a fellazult orrváladék eltávolítható.

forrás: kicsikesnagyok.hu