fbpx

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatásúak. A Saccharomyces boulardii egy élesztőgomba, amely hatékony probiotikumnak bizonyult a bélflóra helyreállításában, így a hasmenések megelőzésében és kezelésében is. 

A tény, hogy a S. boulardii nem baktérium, hanem probiotikus gomba, egyedivé teszi a bélflóraregenerálók között. Az élő S. boulardii számos mechanizmuson keresztül hat, beleértve erős antitoxikus, antimikróbiális és enzimatikus aktivitását, amellyel megváltoztatja a bélflórát és erősíti az immunrendszert.

Természetes anyagról van szó

Mialatt Henri Boulard, francia mikrobiológus, az 1920-as évek elején Indokínában utazgatott, a helyi lakosság körében kitört a kolera járvány. Dr. Boulard észrevette, hogy az emberek egy speciális teát fogyasztottak, amit trópusi gyümölcsökből készítettek a hasmenés megállítása vagy megelőzése céljából. A tea titkos összetevőit a licsi és a mangosztán gyümölcsök héjának kombinációja adta.

Amikor Dr. Boulard tovább folytatta megfigyeléseit, felfedezte, hogy a hatóanyag a Saccharomyces volt, egy egyedülálló gombatörzs, ami más gomba fajtáknál magasabb hőmérsékleten is képes volt növekedni. Elnevezte az újonnan felfedezett gombát Saccharomyces boulardii-nak.

Dr. Boulard később visszatért Franciaországba, ahol szabadalmaztatta felfedezését, mint hasmenés-elleni gyógyszer. A Biocodex megszerezte Dr. Boulard törzsét 1947-ben, és azon nyomban megkezdte a tudományos és orvosi vizsgálatokat a Saccharomyces boulardii jótékony hatásai és lehetséges felhasználási területei irányában.

1953-ban a Saccharomyces boulardii-t törzskönyvezték és ekkor került gyógyszerként először a piacra. Azóta a Biocodex tovább folytatta tevékenységét, hogy megalapozza Dr. Boulard egyedülálló törzsének a világ 1. számú probiotikus gyógyszerévé válását a hasmenés kezelésében és megelőzésében.

Hatékonyság

Liofilizálva a S. boulardii ellenáll a gyomorsavnak és az epének, és életben marad miután az egész emésztőrendszeren áthaladt. Háromnapi adása után a bélben stabil koncentrációja érhető el. Mivel élesztőgomba, a S. boulardii-nak is természetes antibiotikum rezisztenciája van. 

Ez idáig több mint 50 klinikai és 90 gyógyszerészeti vizsgálat bizonyítja a S. boulardii törzs hatását – ez a legnagyobb szám a világ összes probiotikus gyógyszere között. Továbbá közel 300 tudományos publikáció született erről az apró, jótékony gombatörzsről.

Mára a S. boulardii többféle készítményben is elérhető probiotikum. Hatásos a különböző hasmenések (Akut vírusos vagy bakteriális hasmenés, Antibiotikum kezeléssel összefüggő hasmenés, Utazók hasmenése) megelőzésére és kezelésére. 

Forrás: http://enterol-hasmenes.hu