fbpx

Éljen tovább öt évvel!

Oxygen: a hosszabb élethez segíthet!

(Túl)súlyos tények
Az OXYGEN Medical egy kongresszuson szűrést szervezett, ahol felmérte a résztvevők fittségi és egészségi állapotát. Szakemberei megdöbbenve tapasztalták, hogy a WHO felmérés ez alkalommal is igazolódott: jelentős eltérések mutathatók ki, akár az egészségkárosodást évtizedekkel előre jelző fittségi indexet, akár a később jelentkező koleszterint- és vércukorszint eltéréseket nézzük.

Tudta, hogy hazánkban az emberek közel kétharmada túlsúlyos? Nincs olyan család, amelynek egy-két tagja ne lenne érintett ebben, sőt, veszélyeztetett emiatt! Ugyanis, bár ritkán gondolunk bele, ez korántsem csupán esztétikai probléma: óránként hét ember hal meg Magyarországon elhízással összefüggő, vagy annak következtében kialakult betegségben. Több súlyos életvezetési probléma (dohányzás, alkohol, stressz, stb.) mellett nem utolsósorban emiatt alakult ki az a drámai helyzet, hogy a magyarok egészségi állapota az egyik legrosszabb egész Európában.

381_futasA fő bűnös a mozgáshiány
Hetente már 150 perc kardio mozgás, három alkalomra osztva már elegendő ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, fittebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat.

Tömegessé vált a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a cukorbetegség, a depresszió, a csontritkulás előfordulása. E betegségek közös vonása, hogy hátterükben az esetek többségében megtaláljuk a mozgáshiányos életmódot, ami egyik legfőbb oka, elősegítője a halálozási statisztikákat vezető betegségeknek. Nemzetközi tanulmányok, WHO felmérések és állásfoglalások alapján mára világossá vált: az egészség hosszú távú megőrzésének alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás. A rendszeres mozgás jótékony hatással van a szervezetre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, erősíti a szívizmot, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a koleszterint, javítja a véráramlást, növeli a szív teljesítőképességét. Megdöbbentő, hogy míg a nyugat-európai országokban a lakosság negyven százaléka mozog heti rendszerességgel, Magyarországon ez az arány mindössze 23 százalék, sőt a lakosság több mint fele soha nem mozog. Nemcsak egyéni katasztrófákat okoz mindez, hanem az egész ország számára hihetetlen költségeket, veszteséget jelent: a mozgáshiány jelenleg Magyarországon évente kb. 400 milliárd Ft veszteséget eredményez. A mozgás fontosságának tudatosítása így nemcsak egyéni, hanem társadalmi, nemzeti érdek.

383_mozgasAz egészség mérhető?
Megállapítható, milyen állapotban, kondícióban van valaki, mennyire fitt? Igen, és itt most nem a laboratóriumi adatok tól-ig határaira kell gondolni, hanem, hogy az illetőnek mennyire sikerült megőrizni egészségét, aktivitását, mozgékonyságát, erejét. A mobilitás, ezzel együtt az egészség megőrzésének létezik számszerűen visszaellenőrizhető mérési értéke, melyek eredményéből már évekkel-évtizedekkel azelőtt információval rendelkezhetünk betegség-kialakulási kockázatokról, mielőtt az adott kórkép első jelei megjelennének.

Élj tovább öt évvel!
Tegye meg az első lépést: vegyen részt az ingyenes szűréseken, ahol Ön is megismerheti fittségi állapotát! Bővebb információt az info@oxygenmedical.hu címen kaphat.

Az Oxygen Medical munkatársait nemzetközi és hazai felmérések, saját mérési eredményeik megerősítették abban, hogy lépni kell. A problémakör társadalmi tudatosítása érdekében 2010 nyarán megszervezték a Nagy Nyári Fittségi Felmérést, “Élj tovább öt évvel!” mottóval. Ez a széleskörű felmérés két részből áll. Egyik a professzionális orvosi felmérés, mely során a legmodernebb edzettség- és teljesítménymérő orvosi eszközzel – spiroergométerrel – felmérik az edzettségi állapotot, teljesítőképességet, fittséget, a vérnyomás és szívritmus terhelésre adott válaszát, a tüdők működését, a vérkeringés állapotát. A spiroergometria nyújtja a legösszetettebb képet a legtöbb élettani paraméterről, ami a szervezet edzettségét, aktuális fittségi állapotát, így az ember egészség-megőrzési képességét jellemzi. Másik a gyors és tömeges szűrésre alkalmas fittségi-egészségi felmérés, amelynek során 2010 nyarán az ingyenes fittségi szűrésen vehet részt minden érdeklődő az Oxygenben, és a lehető legtöbb munkahelyre, fesztiválra, egészségnapra igyekeznek eljutni a fittségi szűréssel. Mérik a testtömeg-indexet (BMI), a koleszterin-, vércukor-, vérnyomás-, testzsír-szintet is. Így szeretnék elérni a lehető legszélesebb társadalmi réteget, és tudatosítani: az egészség megőrzés egyik fő alapja a mozgás, a megfelelő fittségi állapot.

384_oxyMit árul el a spiroergometria?
Elsősorban laboratóriumi körülmények között, de hordozható, 700-3000 gramm súlyú készülékkel akár sportpályán is megmérhetők a terhelés közbeni légzési- és vérkeringési adatok – mutatta be ezt a vizsgálati eljárást dr. Apor Péter. A spirometria a tüdő befogadó nagyságát, a kilégzés és belégzés áramlási adatait rögzíti, ebből megtudjuk, hogy akadályozza-e valami a személyt a levegőhöz jutásban. (Nem ritka a terhelés által kiváltott hörgőszűkület.) A terhelés közbeni légzés mellett az oxigénfelvételt, a szén-dioxid leadást, a pulzusszámot, a légzési frekvenciát, vérnyomást, a vér tejsavszintjét is méri, és ezekből az adatokból számol mutatókat. A spiroergometriával választ kaphatunk a szervezet terhelhetőségi határáról, a leghatékonyabb terhelési tartományáról, az esetleg fennálló terhelési akadályokról, a terhelés során bekövetkező élettani változások mértékéről az átlagértékekhez és a vizsgált személy többi élettani funkciójához képest. Meghatározhatóak a segítségével a továbbiakban a mozgás, edzés optimális formái, és jelzést ad az esetleg fellépő kóros, betegséget jelölő változásokról, válaszokról is.

forrás: http://www.hazipatika.com/