fbpx

Egészségtudatos életvitel – előzze meg a bajt!

Rengeteg tea és naponta fél kilogrammnyi zöldség és gyümölcs fogyasztása szükséges az időskori, szemet érintő elváltozások és a daganatos betegségek megelőzéséhez, mert a bennük található antioxidánsok gátolják a sejtkárosító szabadgyökök keletkezését.

Az antioxidánsok hatása
Életvitelünk, munkahelyi problémáink, a magánéleti stresszhelyzetek – hosszú távon életünk minden összetevője hozzájárul betegségeink kialakulásához. Vannak persze szerencsések, akiket még a nátha is elkerül, de legtöbbünknek szembe kell néznünk századunk népbetegségeinek valamelyikével.

Bizonyos helyzetekben, mikor nagyfokú stressz ér minket, sejtjeink nagyobb energiát termelnek, minek hatására sokkal több, a sejtek öregedéséért felelős szabadgyök képződik, és szervezetünk nem képes annyi antioxidáns hatású anyagot termelni, melyek elegendőek volnának a szabadgyökök hatástalanításához. A zöldségekben, gyümölcsökben rengeteg antioxidáns hatású vegyület található. Természetes antioxidáns például a C-vitamin (aszkorbinsav), az A-vitamin (retinol), és az E-vitamin (tokoferol).

Ha rendszeresen fogyasztunk olyan ételeket, melyek gazdagon tartalmaznak valamilyen antioxidáns hatású, vagyis oxidációt késleltető, gátló anyagot, lelassíthatjuk a szabadgyökök tevékenységét, megakadályozva ezzel szervezetünk idő előtti öregedését.

Orvosok, tudósok dolgoznak a megfelelő gyógyszerek előállításán, de lassanként tudatosulni látszik a mondás, miszerint az vagy, amit megeszel. A gyógyszerek mellett a leghatékonyabb segítséget mi magunk nyújthatjuk szervezetünknek egy tudatos életmódváltással.

141_vitamin_cAntioxidánsok szemünk egészségéért
Az évek előrehaladtával egyre többen tapasztalják, hogy romlik a látásuk. Ezt elsősorban az úgynevezett sárga folt károsodása okozza, mely közvetlenül felelős a központi éleslátásért. A jelenség hátterében az áll, hogy csökken a lutein és zeaxantin szintje a szervezetünkben. Ezek az anyagok szűrik a legnagyobb mértékű látáskárosodást okozó kék színű fényt, valamint közömbösítik a sugárzás hatására keletkező szabad gyököket, melyek hosszútávon a sejtek pusztulását okozzák. A megfelelő ételek fogyasztásával tehát lassítható az időskori szemkárosodás, hosszabb ideig megőrizhetjük éleslátásunkat.

Antioxidánsok elsősorban az élénk színű zöldségekben és gyümölcsökben, illetve azok levében találhatók. A paradicsom, paraj, sütőtök, sárgarépa, cékla, kukorica, sárgabarack és a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz ezekből a jótékony hatású anyagokból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta legalább 40-50 dekányi mennyiséget kellene elfogyasztanunk ebből az élelmiszercsoportból az optimális antioxidáns-mennyiség eléréséhez. A kutatások során felmerült az említett antioxidánsok étrend-kiegészítők formájában történő használata terápiás, prevenciós lehetőségként is, azonban ezen a területen még további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Antioxidánsokkal a daganatos betegségek ellen
Számos kísérletben és vizsgálatban foglalkoztak a fekete és a zöld teában megtalálható polifenolokkal is, melyek oxidálódás gátló képességük révén szintén lassítják a sejtek öregedését, ezzel késleltetve a daganatos betegségek fejlődését. A sejtek tea-polifenolokkal történő kezelésének eredményeként megfigyelhető volt a károsodott, daganatos sejtek természetes pusztulásnak felgyorsulása. Ezek az eredmények előrevetítik a teában található antioxidánsok megelőzéses jellegű és terápiás alkalmazását is.

Egy, az Egyesült Államokban elvégzett kutatás szerint, mely a tüdőrák és az antioxidánsok összefüggéseit vizsgálta, a béta-karotin (a karotinoidok családjába tartozó antioxidáns) néhány, a betegséggel szembeni védőfaktor jelzője. Ennek ellenére, legalábbis míg sikerül a tüdőrák megelőzésében bevethető antioxidáns hatóanyagot azonosítani, a szakemberek továbbra is az aktív dohányzás mellőzését, és a passzív dohányzás visszaszorítását, valamint a védő hatású tápanyagokban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök bőséges fogyasztását javasolják.

Segítő természet
Ezek alapján elmondható, hogy megfelelő válogatással, ami azt jelenti, hogy napi legalább fél kilogrammnyi, az idénynek megfelelő, színanyagokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, illetve közvetlenül sajtolt, 100 százalékos zöldség-, és gyümölcsleveket fogyasztva, biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk hozzájut ahhoz az antioxidáns mennyiséghez, amely a jelentős egészségügyi előny eléréséhez elegendő.

A kérdés már csak az, hogy időben felismerjük-e a megelőzésben rejlő lehetőséget.

 forrás http://www.hazipatika.com/