fbpx

Táplálkoznunk egészségtudatosan! Megéri!
Aki rendszeresen zsírban gazdag ételeket fogyaszt, annak előbb-utóbb számolnia kell a következményekkel: elhízás, magas vérnyomás, stb. A reformkonyha viszont jótékony hatással van szervezetünkre. Minden évszakban megtalálhatjuk a vitaminokban és rostokban gazdag ételeket, s a friss alapanyag-forrásokat. Táplálkozásaink során ezeket részesítsük előnyben. Nyugodtan szakítsunk a magyar konyha által preferált túlzott fűszerezéssel és sózással, mert túlzott mértékű sóhasználat jelentősen emelheti a vérnyomást. Érdemes rendszeresen halat fogyasztanunk, mert a hal és a tengeri ételek fehérjében és magnéziumban gazdag étkek. A magyarok sok kenyeret fogyasztanak, így a pékáruk közül válasszunk inkább a teljes őrlésű lisztből készült termékeket.
347_etek3A magas vérnyomás sokáig “néma” marad
Hogyan, milyen módszerekkel csökkenthetjük leginkább a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát? Egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással egészen biztosan. Fontos, hogy ne hízzunk el, mert maga az elhízás már cukorbetegséget, magas vérnyomást és veseelégtelenséget is okozhat. A magasvérnyomás-betegség évtizedekig “néma” marad, és hirtelen sokféle tünettel, szervkárosodással jelenik meg. Ha már túlsúlyunk és magas vérnyomásunk van, valamint cukorbetegségre utaló tünetek jelentek meg, akkor se hanyagoljuk el magunkat, mert megfelelő kezeléssel tünetmentes védett állapotba hozhatjuk magunkat, a további kockázatok (infarctus, stroke) jelentős csökkentésével. A gyógyszerek pontos és tartós szedése mellett fontos betartani a szakemberek utasításait. Tudatos kockázatcsökkentéssel és megelőzéssel sokat javíthatunk a szomorú halálozási statisztikán.

Figyeljünk gyermekeinkre!
A gyermekek rendkívül fogékonyak és befolyásolhatók, nincs ez másképp az étkezések során sem. Ha a gyermek azt látja a családi étkezések során, hogy a szülők tömik magukba a zsíros ételeket, nyakló nélkül sóznak szinte mindent, akkor nagy valószínűséggel a gyermek is ellesi a rossz példát, és hasonlóképpen fog táplálkozni. Mutassunk nekik jó példát, így szinte észrevétlenül rászoknak a helyes táplálkozásra, valamint a cukrot és felesleges kalóriát tartalmazó üdítőitalok elkerülésére. Ha már gyermekkorban elkezdjük a helyes életmód és táplálkozás iránti igény kialakítását, úgy sokat teszünk azért, hogy gyermekeink egészségesen nőjenek fel.

Napi 300 mg koleszterin és sószegény diéta
Étkezéseink során figyeljünk a koleszterin bevitelre, ami napi szinten ne haladja meg a 300 mg-ot. Növeljük a telítetlen zsírsavak fogyasztását, míg a telített zsírsavak bevitelét csökkentsük. A legtöbb növényi olaj, a diófélék, a halak gazdagok telítetlen zsírsavakban. Fogyasszunk több rosttartalmú élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt. A magas vérnyomás- betegség kialakulását nagymértékben csökkenti, ha sófogyasztásunkat mérsékeljük. A hipertóniás betegek egyharmada jól reagál a sóbevitel csökkentésére. Egészségünkre nézve előnyös, ha a sószegény diétát követjük. Hogy mit értünk ez alatt? Mindenképp napi 6 gr sóbevitel alá kell menni, és érdemes magas kálium-klorid tartalmú diétás sót fogyasztani, hiszen a kálium önmagában is vérnyomáscsökkentő hatású. A szakorvosok javasolják továbbá, hogy kerüljük az alkoholfogyasztást, valamint túlsúly esetén tudatosan csökkentsük az energiabevitelt. Az életmód gyökeres megváltoztatása természetesen türelmet és önfegyelmet kíván, ami viszont hosszú távon meghozza gyümölcsét.

forrás http://www.hazipatika.com/