fbpx

Ez a probléma bizony az emberek 60-80%-át érinti, ezért úgy gondoltuk, megvizsgáljuk, mi okozza a kellemetlenségeket, és, hogy mit tehetünk ellene.

Mikor ajkaink kicserepesednek, lényegében annyira kiszáradnak, hogy a rajta található finom bőr megreped (és ez okozza a hámlásos, vagyis cserepes küllemet). Mivel ajkaink igen érzékenyek, ezért a kiszáradás akár fájdalmas is lehet.
A cserepes ajkak leggyakoribb kellemetlen tünetei:

·       vörös, felszínén száraz ajkak

·       gyakran duzzanat is tapasztalható, és olykor fájdalom is

·       fokozott érzékenység

·       ha nem kezeljük időben, a cserepesedés akár a bőr húsig történő megrepedéséhez, és ezért vérzéshez is vezethet

Télen a leggyakoribb ez a panasz, mivel olyankor a szélsőségesen hideg és/vagy szeles időjárás különösen igénybe veszi bőrünket és erősen kiszárítja azt. (Nyáron a napsütés káros sugarai okozzák a gondot. Ezt megelőzendő mindenképpen fényvédőfaktoros ajakápolót használjunk!) Mikor pedig érezzük, hogy feszül ajkainkon a bőr, automatikusan megnyaljuk, hogy pótoljuk az elvesztett nedvességet. Igen ám, de ez a pillanatnyi enyhülésen túl semmi jót nem okoz!

Akkor válik szánk cserepessé, mikor ajkaink valami oknál fogva nem képesek magukba zárni és megőrizni természetes nedvességtartalmukat. A leggyakoribb kiváltó okok a fentieken túl a következők:

  • szélsőséges időjárás – a különösen hideg/meleg, az erős szél és a napsütés mind-mind azt okozzák, hogy bőrünk természetes olajtartalma drasztikusan lecsökkenjen
  • elégtelen folyadékbevitel – ha nem iszunk naponta legalább2 litertiszta vizet, akkor szervezetünknek nem lesz miből fenntartani bőrünk nedvességtartalmát!
  • az ajkak nyalogatása – mikor érezzük, hogy ajkaink kezdenek kiszáradni, figyeljünk oda, hogy ne nedvesítsük a nyálunkkal, mert az még szárazabbá teszi!
  • dohányzás – a cigarettákban található erős kemikáliák allergiás reakciót válhatnak ki ajkainkban, különösen akkor, ha egyébként is fokozott igénybevételnek vannak kitéve (vagyis télen, és napozáskor)
  • szegényes étrend – különösen a B-vitamin és az esszenciális zsírsavak hiánya hat negatívan bőrünk nedvességmegőrző képességére
  • gyógyszerek, kozmetikumok – ha rendszeresen szedünk gyógyszert, vagy éppen kúraszerűen alkalmazunk valamilyen eddig nem használt kozmetikai szert, és ez éppen egybeesik ajkaink állapotának rosszabbodásával, olvassuk el a gyógyszer/kozmetikum tájékoztatóját, nem az okozza-e a cserepesedést mellékhatásként

szaraz_ajak1Lássuk, most mit tehetünk, ha szeretnénk a már kialakult kellemetlen tüneteket megszüntetni!

Ha sokat tartózkodunk a szabadban, olyan ajakápolót használjunk, mely tartalmaz fényvédőt is!

Ha éppen nem tapasztalunk kellemetlen tüneteket, viszont szeretnénk, ha ajkaink egészségesen teltek volnának, vásároljunk ajakdúsító vagy öregedésgátló hatású, extra hidratáló szájkészítményt.

Ha szeretünk rúzst használni, viszont azt tapasztaljuk, hogy télen nem adja meg ajkainknak a kellő védelmet, keressünk helyette színezett ajakápolót!

Ha természetes, ugyanakkor gyors gyógyulást szeretnénk, próbáljuk ki az alábbi receptek egyikét.

Egyéb házi praktikák:

Glicerin-citromlé éjszakai pakolás – Keverjünk össze kis mennyiségű glicerint (patikában kapható) némi citromlével, és kenjük be vele éjszakára az ajkainkat. A glicerin nedvességet juttat a bőrünkbe, míg a citromlé kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket.

Mézes-cukros ajakradír – Ha ajkunk kicserepesedett, azt jelenti, a felszínén fokozottan találhatóak elhalt hámsejtek. Ezek eltávolítására használjunk mézből és cukorból készített házi bőrradírt. A méz táplál, míg a cukor finoman dörzsöl. Alapos radírozás után egyszerűen töröljük le egy zsebkendővel a maradékot.

Nem muszáj minden telet ajkaink rejtegetésével töltenünk! Figyeljünk oda ezen érzékeny részünk jelzéseire, és időben adjuk meg neki, ha valamiben hiányt szenved. És ez éppúgy vonatkozik a férfiakra, mint a nőkre!

Forrás: www.egeszsegguru.hu