fbpx

A kisgyermekek számára a tej rendkívül fontos D-vitamin- és kalciumforrás, azonban napi két pohárnál többet ne igyanak belőle – javasolják kanadai kutatók. A napi fél litert meghaladó mennyiség kedvezőtlenül befolyásolhatja szervezetük vasháztartását.

Bár a tej fontos vitamin- és ásványi anyag-forrás, nem célszerű túlzásba vinni fogyasztását, főleg kisgyermekek esetében – állapították meg kanadai kutatók. Atorontói St. Michael Kórház szakorvosai legújabb kutatásukban arra az eredményre jutottak, hogy a napi fél litert meghaladó tehéntej-bevitel 2 és 5 éves kor közötti gyermekeknél csökkenti a szervezetben elraktározott vas mennyiségét, ezáltal növeli a vérszegénység kialakulásának kockázatát.

A kutatók 1300 óvodás korú gyermeknél vizsgálták a tejivási szokások és a vas-, illetve D-vitamin-szint közti összefüggést. Kiderült, hogy ebben a korcsoportban napi két pohár tehéntej (kb. fél liter) fogyasztása tekinthető ideálisnak, az ezt meghaladó mennyiség már “mellékhatásokkal” jár: csökken szervezetükben a szérum ferritin szintje, ami a szervezet vastartalmának jelzője. Minden pohár tej, amit a gyerekek megittak 6,5 százalékkal növelte szervezetükben a D-vitamin-szintjét, és 3,6 százalékkal csökkentette a ferritinét.

A tej és a vas

A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzője kiemelte, hogy nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy miért csökkenti a tej a szervezetben lévő vas szintjét. Elképzelhető, hogy a tehéntej közvetlenül gátolja a vas felszívódását, de az is lehet, hogy hatása csak közvetett, például a sok tejet fogyasztó gyermekek más, esetleg vasban gazdag élelmiszerekből kevesebbet esznek, mivel a nagyobb mennyiségű tej miatt kevésbé éhesek. A szakember azt is hozzátette, hogy a ferritin szintjének 3,5 százalék körüli csökkenése ugyan nem tűnik soknak, azonban apránként hozzájárulhat a vashiány kialakulásához – különösen más rizikófaktorok megléte esetén. A kutatók kiemelték: senki se essen kétségbe a most közzétett információk miatt, hiszen a kutatásban résztvevő gyermekek között alig regisztráltak vashiányt.

tej1Érvek és ellenérvek

A tanulmány kapcsán megkérdezett gyermekorvosok egyetértettek abban, hogy óvodáskorú gyermek számára a szükséges mennyiségű D-vitamint biztosító napi két pohár tej minimális vascsökkenéssel járhat ugyan, de ezt könnyű ellensúlyozni, például vassal gazdagított gabonakészítményekkel. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a tej nem fedezi a szükséges D-vitamin mennyiségét (például téli hónapokban), ilyenkor szükség lehet annak pótlására. Többen hangsúlyozták, hogy egy éves kor alatt nem javasolt gyermekeknek tehéntejet adni.

Nem voltak ilyen megértőek az amerikai tejipari szervezetek képviselői, akik szerint a tej nem befolyásolja lényegesen a gyermekek vasháztartását. A szakmai szervezetekhez eljuttatott állásfoglalásuk értelmében egyáltalán nem látták bizonyítottak a tej közvetlen hatását a ferritin-szint csökkenésében.

forrás: www.origo.hu/egeszseg/