fbpx

Minden nő arról álmodik, hogy bőre sokáig szép és egészséges marad, és ez nem is lehetetlen, hiszen csak húsz százalékban határozzák meg a gének. Saját magunk rengeteget tehetünk érte egészséges életmóddal és bőrápolással.

Örök törvény: a mosoly kortalan, de a bőr nem. Ennek ellenére nem szabad csüggednünk, mert bár bőrünk az évekkel változik, de kezelhető. Emlékezzünk csak vissza a tinédzserkorra és a pattanásokra. Nem mindig volt könnyű megküzdeni velük, de idővel maguktól is megszűntek.

A serdülőkorral azonban nem ér véget a folyamat, felnőttkorban is folytatódik a bőr változása, csak máshogyan. Ahogy a bőrünk öregszik, ráncok jelennek meg rajta, ami persze függ attól, hogy zsíros vagy száraz-e a bőrünk, de a folyamat húsz százaléka genetikai eredeti. Van azonban, amit életmódunkkal képesek vagyunk befolyásolni.

Nagyon fontos például az UV-sugaraktól való védelem, ezért a bőr első számú ellensége tulajdonképpen a napsütés. Elég csak kisebb UV-szűrőérték (ez fel van tüntetve a flakonon), de a krémet már korán kenjük fel, és ne csak a napozáshoz, hanem más szabadidős tevékenységhez is használjuk.

Bőrünk további ellenségei az alváshiány, a folyadékhiány, a nikotin, és a zsírban gazdag, vitaminszegény, egyoldalú táplálkozás. Már kis változások is meglátszanak a bőrön, fiatalosabbá teszik: napi másfél liter víz, semmi cigi, a táplálkozás pedig a gyümölcsökre és a zöldségekre épüljön.

A tartós stressz is nagyon rossz hatással van bőrünkre, mert ilyenkor sokkal több kortizol képződik a szervezetben, ami befolyásolja a vérnyomást és a vércukorszintet. Sőt, idősebb korban a bőrt is vékonyabbá teszi. Ezért állandóan gondoskodnunk kell az elegendő pihenésről és a testmozgásról, mert ezek kompenzálják a stressz által kiváltott testi folyamatokat.

Idővel azonban természetes módon is megváltozik a bőr, mert harminc felett több addigi funkcióját is elveszíti. Egyre vékonyabb és érzékenyebb lesz, csökken a zsír- és faggyútermelése, lassulnak a sejtekben az anyagcsere-folyamatok, és gyengül a kötőszövet.

Ennek következtében megjelennek az első ráncok a szem körül, amin viszont az intenzív bőrápolás segít, mert megerősíti a bőrt. Az eredmény látványos, simítja az arc körvonalait. Rengeteg készítmény kapható, egyre több összetevővel, amelyek lassítják a ráncok kialakulását, és korához képest feszesebbé teszik a bőrt.

Ötven év felett a hormonális változások is hatással vannak a bőrre. Csökken a női nemi hormon-, azaz ösztrogéntermelés, emiatt a bőr fokozatosan elveszíti rugalmasságát és ellenálló-képességét. A megfelelő krémekkel, növényi hormonokkal (ún. fitohormonokkal) azonban még ez is kompenzálható.

Hatvan év fölött pedig még jobban kell figyelnünk, és a bőr kiszáradását elkerülendő, naponta kétszer tetőtől talpig alaposan be kell krémeznünk magunkat bőrápolóval. A mélyebb ráncok azonban csak komolyabb és drágább dermatológiai beavatkozásokkal enyhíthetők.

Mivel túl nagy a kínálat bőrápolókból, a férfiak pedig lusták ezzel foglalkozni, sokan olyan krémet vásárolnak, ami egyáltalán nem illik a bőrükhöz. Ilyenkor a bőr feszül, ami rossz hatással van a közérzetre, ezért érdemes bőrgyógyásszal konzultálni arról, mit érdemes használnunk. Figyeljünk arra, hogy melyik krémet melyik korcsoportnak készítették, mert más hatóanyagokat tartalmaz.

Bőrápolási tippek minden korcsoportnak:

  • 30 év felett: használjunk C- és E-vitamintartalmú hidratáló krémeket, és olyan szemkrémet, amelyekben UV-védelem is van. Enyhíti a szem körüli ráncokat, csökkenti a sötét karikákat.
  • 40 év felett: Összetevőkben gazdag krémek, és ajakbalzsam segítenek a száj körüli ráncok “eltüntetésében”, akárcsak a hialuronsavas maszk, mely feszesíti és rugalmasabbá teszi a bőrt a kollagén háló erősítésével.
  • 50 év felett: A-vitamin (retinol) tartalmú készítmények gondoskodnak a kollagén-termelésről, csökkentik a ráncok mélységét. Természetesen mindennapos használat ajánlott. Ujjainkkal simogassuk rendszeresen az arcbőrünket.
  • 60 év felett: Az aminopeptideket tartalmazó krémek serkentik a bőr regenerálódását. A testápolók kiválasztásánál figyeljünk, hogy legyen az összetevők között karbamid vagy hialuronsav.

forrás: www.hazipatika.com