fbpx

Az útszéleken gyakorta előforduló évelő lágyszárú a pemetefű. Fehéren, gyapjasan molyhos hajtásrendszerű növény. Levelei keresztben átellenesek, ráncosak, kerekdedek, szélük csipkés, fűrészes.Fehéres virágai számos tömött gömbös álörvet alkotnak. A 6-7 mm hosszú ajakos virágok csészefogainak száma 10, a termésérés idejére viszont csúcsuk kampósan visszahajlik, a termés maga pedig világos barna sima felületű makkocska.

Ez az eredetileg a Földközi- tenger vidékén őshonos növény kiválóan alkalmazkodott a hűvösebb éghajlathoz, ma már északabbra lévő területeken is megél, réteken, útszéleken bukkanhatunk rá.

Hasznosításra a virágos hajtásvégek kerülnek, amelyeket a virágzás kezdetén,május-júniusban gyűjtenek be. Ezt követően szárítják és felaprítják. Leginkább főzetként, forrázat, tinktúra formájában használják.

A virágos hajtásvégek keserű diperténeket, flavonoidokat, fenolsavakat és kevés illóolajat, valamint köhögéscsillapító nyálkaanyagot tartalmaznak. A legújabb kísérletek szerint antioxidáns, vércukorszint csökkentő, magas vérnyomás elleni és gyulladáscsökkentő hatásáról is beszámolnak.

Gyógycukorka és keserű likőrök készítésére is felhasználják. Az orvosi pemetefű serkentőleg hat az emésztőmirigyek működésére, és nyálkaoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. Általános étvágy-, és anyagcsere-fokozó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért egyes fogyókúrához is jó kiegészítés lehet.

A növény virágos hajtásvégeinek köptető hatása van, valamint serkenti a hörgőkben lévő váladék elfolyósítását. A légutakban gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a légcsőhurut tüneteit.

A népi gyógyászatban már régóta használják étvágytalanság, felfúvódással és teltségérzéssel együtt járó emésztési panaszok, epebántalmak kezelésére. A virágos hajtásvégek epehajtóként és az epekiválasztás zavarai esetén is jótékony hatásúak.

Külsőleg sebgyógyítás elősegítésére és bőrkiütések ellen használatos. De a fekélyek, a gennyes vagy rosszul gyógyult sebek kezelésére is alkalmas.

Felhasználás

  • teaforrázat – 1 evőkanál szárított növényt tegyünk 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig áztassuk. Napi 4-5 csészével is ihatunk epebántalmak esetén.
  • tinktúra – 10-20 cseppet keverjen 1 pohár vízbe, naponta akár 2-3 alkalommal, és étkezés előtt igya meg köhögés vagy emésztési problémák esetében.
  • szirup – 3 gr alkoholos kivonatot keverjünk el 20 dkg sima sziruppal. Naponta 2-3 evőkanállal is fogyaszthatunk belőle az étkezések között köhögéscsillapítóként, vagy emésztési gondokra.
  • borogatás – 30-60 gr szárított növényt 1 liter forró vízbe téve forraljuk 3 percig, majd további 10 percig áztassuk. A főzetbe mártsunk be egy vászondarabot és naponta 2-3 alkalommal borogassuk be vele a fekélyes vagy gennyes sebeket.