fbpx

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár  

közleménye 

a május 1-jétől életbe lépő gyógyszerárcsökkenésekről 

 

Május elsejétől ismét csökken több mint félszáz gyógyszerkészítmény betegtérítési díja. Az árcsökkenésben jelentős szerepe van annak, hogy az egészségbiztosító áprilistól árversenyt indított el a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények között, ugyanis májusi árcsökkenésben érintett gyógyszerek közel egyharmada kombinációs készítmény.

Az árcsökkenés átlagos mértéke 14 %, de több olyan termék is van, melyért a betegek 30-40%-kal kevesebbet fizetnek májustól. Az árcsökkentésben érintett termékek köre több népbetegség kezelésére szolgáló készítményt is tartalmaz: vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő, antidepresszáns, prosztata megnagyobbodás ellen ható készítmény.

A május elsejei változásokat is figyelembe véve, az elmúlt egy hónapban három alkalommal hirdetett ki az OEP árcsökkentést: április elsejétől 600 termék ára változott, összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe. Április közepétől újabb 32 termék esetében 30 %-kal mérséklődtek a betegtérítési díjak, míg most, május elsejétől átlagosan 400 Ft-tal csökken 60 termék ára, köztük számos kombinációs készítményé.

Budapest, 2011. április 27.

OEP Sajtó és Tájékoztatási Főosztály

A május 1-jétől olcsóbb gyógyszerek teljes listáját ITT tekintheti meg!