fbpx

z Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye
Július 1-től közel 600 tb-támogatott gyógyszer betegtérítési díja változik

A gyógyszergyártók és forgalmazók által az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz benyújtott árajánlataik eredményeként július elsejével közel 600 gyógyszer betegtérítési díja változik július 1-vel.

Az OEP a hatályos jogszabályokban előírtak szerint a gyógyszergyártók és forgalmazók árcsökkentési ajánlatai alapján negyedévente, így július 1-től is, új referenciaárakat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt és ára a legalacsonyabb.

Az egészségbiztosító a következő negyedévre érvényes referenciaárakat 20 nappal a kihirdetést megelőzően teszi közzé honlapján. Az új referenciaárak ismeretében van lehetősége a gyártóknak, forgalmazóknak arra, hogy gyógyszereik árát csökkentsék, minél jobban közelítsék a referencia termékhez.

Példa: ha egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás.

A térítési díj változás a jelenleg támogatott mintegy 6000 gyógyszer 10%-át érinti. Július 1-től a gyártók és forgalmazók által benyújtott árajánlatok alapján (normatív támogatás mellett) közel 200 gyógyszer esetében 6,5 %-kal csökken a betegek által fizetendő térítési díj. Köztük számos készítmény esetében ennek mértéke eléri, sőt meghaladja a 40-50%-t. Ugyanakkor kevesebb mint 350 gyógyszer esetében a gyártók egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékű árcsökkentési ajánlattal éltek, így ezen készítmények esetében a betegtérítési díjak átlagosan 3,3 %-kal emelkednek. Ezen gyógyszerek térítési díja minden esetben azért emelkedik mert rendelkezésre áll olcsóbb helyettesítő készítmény.

Az árváltozás gyulladáscsökkentőket, vércukorszint és vérnyomás csökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket érint.

Gyógyszerek listája: itt érhető el.

2011. június 23.

OEP Sajtó és Tájékoztatási Főosztály