fbpx

Több felmérés is bizonyítja, hogy a kert rendszeres ápolása tökéletesen megfelel annak a fizikai terhelésnek, amit hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez. Aki tartósan, évekig műveli kertjét, néhány évvel tovább él, mint aki lustálkodik helyette. Ráadásul hozzájárul a kiegyensúlyozott közérzethez és csökkenti a depresszió kialakulásának a veszélyeit.

Lássunk most két külföldi vizsgálatot az alábbiak alátámasztására:
Akinek van kertje, az általában szívesen foglalatoskodik benne, de az idősödő emberek számára legtöbbször ez a rendszeres testmozgás legfontosabb színhelye. A sportegészségügy szakértői azt vizsgálták, hogy a szokásos kerti munka mekkora terhelés, ennek elvégzése elégséges-e a szív- és érbetegségek kockázati tényezőinek ellensúlyozására. A fontos és sokakat érdeklő vizsgálat eredményeit a
HortTechnology kertészeti szakfolyóirat legutolsó száma közölte.

 Az amerikai sportorvosok javaslata eddig úgy szólt, hogy a hét legtöbb napján legalább 30 percnyi, mérsékelt fizikai terhelést jelentő mozgást célszerű végezni. Ezt eddig becslés alapján ajánlották, de úgy érezték, célszerű volna megfelelő műszerekkel megmérni, mekkora munka ez valójában. Kerestek 14, önként jelentkező, saját kertjét gondozó személyt, öt hölgyet és kilenc urat, hogy vegyenek részt a vizsgálatban. Valamennyien érett korúak voltak: 63-86 évesek.

A résztvevők részletes naplót vezettek arról, hogy naponta mennyi időt töltöttek kertészkedéssel és ez számukra milyen munkát jelentett. Szívműködésük szaporaságát a testükre erősített műszer rádió útján továbbította a vizsgálókhoz. Mérték az oxigénfelvételt és az energiafölhasználást is. A vizsgált személyek tevékenységét két független megfigyelő is folyamatosan jegyezte.
A kutatók azt is kiemelik, hogy korábbi vizsgálatok szerint a kertészkedés jó lelki egyensúlyhoz vezet és csökkenti a depressziót. Ez igen fontos, hiszen az idős emberek között gyakori a nyomott hangulat, hajlamosak arra, hogy keveset mozogjanak és a rendszeres testmozgás végett javasolt tornagyakorlatok, fittnesz-programok elkedvetlenítően unalmasak, a kertápolás feladatai viszont igen változatos időtöltést jelentenek a kiadós testmozgás mellett.

A svédországi Uppsalai Egyetem kutatói is hasonló következtetésekre jutottak, miután 35 éven át figyelték és elemezték, miként hat a kertészkedés az ember élettartamára. Kutatásuk eredményéről a British Medical Journal orvosi szakfolyóirat márciusi számában számoltak be.

Ez jó hír Olaszországnak is, írja a La Repubblica című olasz napilap, mert ott a 25-34 év közöttieknél minden negyedik ember kertészkedik, a 65 éven felülieknél pedig csaknem 50 százaléka. A jelenség különösen elterjedt északon, Venetóban, Valle d,Aostában, Friuli Venezia Giuliában, ahol a lakosság több mint 50 százalékát érdekli a kertészkedés, míg délen csak 25 százalékát. Kertészkednek az olaszok a stressz ellen, hobbiból vagy spórolásból, hogy biztosítva legyen zöldségfélékből az ellátottságuk. Olaszországban egyre több az olyan önkormányzat, amely a lakosság rendelkezésére bocsát e célból kis parcellákat.

Hódít a kertészkedés az Egyesült Államokban teraszokon, ahol háztetőkön nevelik a salátát, a paradicsomot. A Burpee Seeds, a legnagyobb amerikai vetőmagcég 2008-ban kétszer annyi magot adott el ezekből a zöldségekből, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniában a National Trust, a nemzeti kulturális örökség gondozója ezer kis parcellát osztott szét az állampolgárok között, akkora területet, amelyen 2,6 millió fej salátát lehet termeszteni.
Látjuk tehát, hogy már egy egészen kis terület is elég lehet arra, hogy kertészkedjünk és javítsunk a közérzetünkön. Az ötleteknek csak a kreativitásunk szab határt!


Kertészkedjünk és tegyünk az egészségünkért!

Forrás:
http://www.medicalonline.hu/cikk/az_oreg_kerteszek_szive_is_jo/index.php?sortForumEntry=2
http://hvg.hu/egeszseg/20090321_kerteszkedes_hosszabb_elet_kutatas