fbpx

Idén még több okunk van sok mákot enni, ugyanis a szakértők szerint ez az év gyógynövénye.

Az év gyógynövénye cím már jó pár éve létezik. Nagyon támogatjuk, hogy a fogyasztók minél többet tudjanak a valóban működő, tudományosan is igazolt természetes gyógymódokról, úgyhogy nagyon megörültünk a jól megcsinált, informatív honlappal rendelkező kezdeményezésnek. Még izgatottabbak lettünk, amikor kiderült, hogy a 2017-es év gyógynövénye egyik legnagyobb kedvencünk, a mák.

A mák világbajnok kalciumtartalmával már eddig is tisztában voltunk, ugyanis 1400 miligrammal még a másik csúcstartó parmezánt is megelőzi. Ráadásul a szénhidráttartalma is rendkívül alacsony, így az ilyen jellegű diétákban is remekül használható.
De azért alapjában véve sokkal inkább az íze miatt szeretjük. Sajnos sokan nem kedvelik, panaszkodnak a keserűségre, pedig
a jó máknak csak szimplán mák íze van, nem törvényszerű a kesernyésség.

Az év gyógynövényéről Csupor Dezsőt, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnökét, a Szegedi Tudományegyetem docensét kérdeztük.

Kinek az ötlete volt, hogyan indult el az év gyógynövénye kezdeményezés? 
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya indította el öt évvel ezelőtt. A kezdeményezés célja az volt, hogy évről évre egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban szakszerű információkat közvetítsünk az érdeklődők felé. Napjainkban nagyon nagy a gyógynövények iránti érdeklődés, de az ezt kielégíteni kívánó internetes források jelentős része téves információkat tartalmaz.
Az általunk kiemelt és bemutatott növények jó példák arra, hogy a gyógynövények mennyire hasznosak a modern gyógyászat számára, de egyúttal az is látható: mindenre jó csodaszerek a növények között sincsenek. 
A gyógynövények akkor értékes részei a gyógyászatnak, ha a megfelelő célra és módon használjuk őket – ezt szeretnénk bemutatni évről évre egy-egy kiemelt példán.

Kik döntik el, hogy melyik évben melyik növényt választják, és hogyan működik a folyamat?
Az év gyógynövényét szakmai megfontolások alapján a gyógynövény szakosztály vezetősége választja ki. 

Miért döntöttek idén a mák mellett?
A korábbi évek gyógynövényeivel (máriatövis, citromfű, kamilla, galagonya) szemben a mák alapvetően ipari gyógynövény. 
A citromfüvet, a kamillát és a galagonyát háziszerként is alkalmazhatjuk a gyógyászatban, a mákkal klasszikus gyógynövényként nem találkozunk. Régen ugyan a népi gyógyászatban használtak mákteát nyugtatóként-altatóként, de ma már remélhetőleg senki nem tesz ilyet az alkalmazással járó veszélyek miatt.
A mákból kinyert alkaloidok ugyanakkor fontos gyógyszerek hatóanyagai: görcsoldó, köhögéscsillapító gyógyszerek és a legerősebb fájdalomcsillapítók egyaránt a mák vegyületeiből készülnek. És van egy magyar vonatkozás is, amely miatt fontosnak találtuk a mákot év gyógynövényévé emelni: hazánkban nagy hagyománya van a mákkutatásnak. 
Kabay János az 1920-as években forradalmasította a morfin mákból való kinyerésének módját, a világ számos részén még ma is az ő módszerével folyik a gyártás. A nemesítésben is nemzetközi hírű szakemberekkel büszkélkedhetünk, a különböző hatóanyagokra nemesített mákfajták pedig az ipari célú máktermesztésben kapnak szerepet. 

Tapasztalataim szerint nagyon nehéz igazán finomat venni, rengeteg ember azt hiszi, hogy a keserűség alapadottsága a növénynek. Persze én nyilván gasztronómiai szempontból ítélem meg. Ön szerint milyen a jó mák? 
A gyógyászati és az élelmiszerként felhasznált mákfajták nemesítését eltérő célok motiválják. Előbbinél az a cél, hogy egyes hatóanyagok szintje kellően magas legyen, utóbbinál épp az a lényeg, hogy a kábító morfin koncentrációja minél alacsonyabb maradjon – amellett, hogy a mák organoleptikus jellemzői – íz és illat – kellemesek legyenek.

Hol lehet jó mákot venni, van-e valami, amire figyeljen a vásárló?
Ezzel kapcsolatban sajnos nem tudok igazán jó tanácsot adni. Magyarországon az élelmiszerként termesztett mákfajták köre szabályozott, de a végtermékre nyilvánvalóan jelentős hatással vannak a talajadottságok, az időjárás, a begyűjtés pontos ideje és még egy sor tényező. 
A szakértő termesztők úgy optimalizálják a termesztést, hogy a lehető legjobb ízű legyen a végtermék. 

Létezik-e gyógyászati szempontból preferált házilagos felhasználása a máknak, vagy csak simán együnk mákos gubát? 
Az otthoni körülmények között a mákot ne gyógynövénynek, hanem élelmiszernövénynek tekintsük. Az ilyen céllal forgalmazott mákok gyógyhatású hatóanyagai nagyon alacsony koncentrációban vannak jelen, a mákos guba elfogyasztásakor ezek hatása nem érvényesül. Ugyanakkor a mák telítetlen zsírsavakban és egyéb értékes tápanyagokban gazdag növény, az egészséges étrend fontos része lehet. 

Mit gondol a mákból készült olyan termékekről, mint a mákolaj? Tud-e ilyen jellegű, megbízható termékeket ajánlani? 
A mákolaj zsírsavösszetétele nagyon előnyös, az egészséges növényi olajok közé tartozik. 
Újabban csontvédő hatása miatt divatos, de ezzel kapcsolatban nincsenek megbízható tudományos adatok. 

Önnek mi a kedvenc mákos étele?
A mákos guba. 

forrás: www.origo.hu/tafelspicc