fbpx

A legújabb vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a fejlett országokban az életkor emelkedésével együtt komoly problémát jelent a pitvarfibrilláció, illetve az ennek következtében kialakuló stroke, és tromboembólia. A témában prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája van a segítségünkre.

Pitvarfibrilláció és a kor

A pitvarfibrilláció előfordulási valószínűsége az 55–60 évesek között még viszonylag ritka ám ez az arány 80 éves korra akár 10%-ra vagy a fölé is emelkedhet, ami már igen magasnak számít. Újabb adatok szerint a 65 év felettiek 10%-a populációs szinten fibrillál, de csak töredékük részesül alvadásgátló kezelésben. Emellett számolni kell azzal is, hogy a tromboembólia kialakulásának valószínűsége 65 éves kor felett meredeken emelkedik, vagyis a véralvadás rendszeres monitorozása erősen ajánlottá válik az idősebb korosztály számára.

Tromboembólia és stroke

A pitvarfibrilláció kapcsán említett két betegség mindegyikéért a nem megfelelő véralvadás a felelős. A vér alvadási egyensúlya létfontosságú, hiszen ha túlzott mértékben következik be, akkor vérrögöket, úgynevezett thrombusokat képezhet, míg ha túl lassan, akkor a vérzés ölthet veszélyes méreteket.Stroke esetében a szív bal pitvarából leszakadó thrombus egy agyi eret ér el, melynek elzáródása az adott agyterület elhalásához vezet. Tromboembóliáról abban az esetben beszélhetünk, ha a thrombus nem a kialakulásának helyén okoz elzáródás, hanem leszakadva egy másik helyre sodródik, és ott okoz elzáródást – magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A vér alvadásának folyamata egy igen összetett, egymás hatásait erősítő, és arra épülő rendszer, melyben az egyes elemek vízesés-szerűen aktiválják az utánuk következőket. A folyamatban az oldható fibrinogénből oldhatatlan fibrin keletkezik, mely a folyamat többi elemének segítségével elzárja a vérzést. Ha a folyamat valahol sérülést szenved, vagy valamely eleme nem működik megfelelően, akkor a trombózis valószínűsége ugrásszerűen megnő.

Mit tehetünk?

A véralvadási folyamatok sérülése jellemzően nem jár tünetekkel, így már csak akkor derül rájuk fény, amikor bekövetkezik a baj. Azonban genetikai vizsgálatokkal – mely egy speciális vérvétellel történik – kiszűrhetőek a hajlamosító tényezők, így a veszély minimalizálható.

Természetesen a megfelelő életmód elengedhetetlen az egészséghez, ugyanakkor 60 éves kor felett már figyelmet kell fordítani az olyan veszélyekre is, mely a fiatalokat csak ritkábban érinti. Szakorvos segítségével a vizsgálatok után a megfelelő gyógyszerekkel a baj megelőzhető, bár a rendszeres kontroll már nem kikerülhető.

forrás: www.egeszsegtukor.hu