fbpx

Mint minden évben, amikor ismét beköszönt a tél, jó alkalom kínálkozik a bőr számára a pihenésre, regenerálódásra. Bőrünk végre kipihenheti a hosszú, ultraibolya-sugarakban gazdag nyári napfény hatását. Legyünk hát mértéktartóak a szoláriumozással, kvarcolással, hiszen a téli bőrproblémákat sem többnyire a napfény hiánya okozza!

A hideg téli levegő üdítő és frissítő, de egyben szárító hatású is. A bőrszárazság a leggyakoribb télen jelentkező bőrprobléma, ugyanis a hidegben kevesebb termelődik a bőr természetes zsírozó és víztározó anyagából, a faggyúból. A központi fűtés melege szintén növeli a ráncosító, arcgyűrő hatást, mivel a száraz levegő és a fűtés fokozza a bőr vízveszteségét. Különösen nagyfokú bőrszárazság alakulhat ki télen azoknál a fiataloknál, akiknek genetikusan öröklött hajlamuk van a mérsékelt faggyútermelésre, illetve az idősebbeknél, hiszen a bőrsorvadás részeként a faggyúmirigyek sorvadása és csökkent működése is bekövetkezik. A száraz bőr viszket, és e kellemetlen szubjektív tünet mellett egyéb, különböző bőrbetegségek kialakulására is hajlamosít.

463_borapolas1A bőrszárazság megelőzésében és kezelésében legfontosabb a megfelelő bőrápolás, de ruházatunk célszerű megválasztásával és egészséges táplálkozással is hozzájárulhatunk a sikeres kezeléshez. Mindenekelőtt kerülnünk kell a hosszú ideig tartó meleg vizes fürdőzéseket, szappanos lemosásokat, a hintőpor és az alkoholos lemosók használatát, ugyanis ezeknek erősen szárító, vízelvonó hatásuk van. Természetesen tisztálkodni naponta szükséges, de a kádfürdőzés helyett részesítsük előnyben a zuhanyozást, a szappanhasználat helyett pedig a visszazsírozót is tartalmazó tusfürdőket, mosakodó-krémeket, vagy a patikában beszerezhető, úgynevezett szappanmentes szappanokat.

Használjunk bőven és gyakran hidratálókrémet, melyek puhítják, lágyítják, nyugtatják a bőrt. E készítmények többnyire zsírt is tartalmaznak, így a faggyúhoz hasonlóan védik a bőr meglévő víztartalmát. Bizonyos hidratáló anyagok nedvszívókat is tartalmaznak, melyek képesek megkötni és megtartani a nedvességet. (Ilyen pl. a nátrium-hialuronát, amely saját tömegénél ezerszer több vizet tud megkötni.) Ne felejtsük azonban el, hogy a hidratáló szerek is legjobban a nedves bőrön hatnak!

Célszerű egyes vitaminok szedése
Az ősz és a tél általában betegségeket is hoz, melyeket gyakran antibiotikumokkal kezelünk. Az antibiotikumok általában gátolják – többek között a biotin / B-vitamin képzést is, amely ugyancsak bőrszárazsághoz vezethet. Célszerű kiegészíteni tehát az antibiotikum kúrát B-vitaminok szedésével. Ugyancsak fontos szerepe van a bőr egészségének megőrzésében a C-vitaminnak. A C-vitamin amellett, hogy az immunrendszer számára hasznos, elengedhetetlen a bőr rugalmasságáért, fiatalságáért felelős kollagén rostok képződéséhez. Kb. napi 1000-2000 mg C-vitamin bevitele lenne kívánatos mindenkinél. (Kiváló téli természetes C-vitaminforrás a káposzta, kivi, narancs.)

Télen is az egészséges bőr megőrzése érdekében érdemes a fentieken kívül néhány egyéb, táplálkozásra és öltözködésre vonatkozó tanácsot megszívlelni:

  • napi két liter folyadék fogyasztása segít megőrizni a bőr kiszáradását és ugyanakkor a szervezet salaktalanítását is megkönnyíti.- Fontos a főleg tengeri halakban található telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása, mivel ezek az olajok a bőrt rugalmassá teszik.
  • az alkoholt csak mérsékelten fogyasszuk, mivel amellett, hogy vitaminokat von el a szervezettől, gyorsítja az öregedési folyamatokat.
  • a hideg téli időben fontos a célszerű meleg öltözet és a kesztyű viselése, hiszen a hideg levegő szinte “kihúzza” a nedvességet a bőrből.
  • végül a síelők és a télisportokat kedvelők figyelmét szeretném felhívni a megfelelő fényvédelemre. A fehér hó ugyanis erősen visszaveri a fényt. Ha fél óránál többet tartózkodnak kinn, akkor az arcbőrt tanácsos 15-ös faktorszámú fényvédő krémmel bekenni. A szem védelme érdekében pedig az UV-szűrős napszemüveg viselése is elengedhetetlen.
forrás: informed.hu