fbpx

Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag és mit fontos tudni róla? 

Mit tud a paracetamol?

A paracetamoltartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyosfájdalom(fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, idegfájdalom ill. -gyulladás okozta fájdalom, menstruációs fájdalom, meghűlés-láz okozta fájdalom) csillapítására alkalmasak. Gyulladáscsökkentő hatása nincs. A kizárólag paracetamol hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek vény nélkül, sőt már gyógyszertáron kívül is kaphatók, azonban egyes medicinák, melyekben a paracetamol mellett más hatóanyag is van a kombinált hatás elérése miatt, csak receptre kaphatók.
Nagyon sok gyógyszerformában van forgalomban ez a hatóanyag, megtalálható a patikákban tabletta, filmtabletta, végbélkúp, szirup, szuszpenzió és forró ital készítéséhez való por formában. A végbélkúp leginkább a gyermekek lázcsillapítására alkalmas, mivel sokszor nem tudják lenyelni a tablettákat, ha pedig összetörjük nekik, akkor a gyógyszer keserű íze miatt panaszkodnak, jogosan.
A kúpok másik előnye, hogy így alkalmazva némileg erősebben hat a készítmény, mivel így elkerüli a máj elsődleges lebontását. A szirupok és szuszpenziók piacra dobásánál is inkább a csöppségekre gondoltak a gyártók, mivel így megfelelően lehet az életkor függvényében adagolni a hatóanyagot, és az íze is finom, így szívesen beveszik. A forróital-porok pedig leginkább megfázáskor alkalmasak a tünetek enyhítésére.

Lázcsillapításról általában

A különböző megbetegítő tényezők hatására a szervezet saját maga védelmében olyan anyagokat termel, melyek lázat indukálnak, hiszen a magasabb hőmérséklet elősegíti a fertőző baktériumok elpusztítását. Pontosan emiatt 38 fok alatt nem is érdemes azt csillapítani, hiszen a testünk talán le tudja küzdeni a betegséget. Ha 38 fok fölé emelkedne lázunk, akkor valamit tenni kell ellene, mert ekkor már a szervezetet is károsítja a magas hőmérséklet. Először hűtőfürdővel (37 fokos), vagy prizniceléssel (mikor a lázas testét langyos vizes lepedővel tekerjük körbe) próbálkozzunk. A homlokra vagy a csuklóra helyezett vizes borogatás nem elegendő ilyenkor! Ha így sem tudjuk csökkenteni a lázat, akkor szükséges a lázcsillapító hatású gyógyszer alkalmazása.

Kinek mennyi paracetamol ajánlott?

Paracetamolból felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 mg-os tablettát szabad alkalmazni. Naponta (24 óra alatt) maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát lehet bevenni. Gyermekek esetén az adag csökkentendő, 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilogrammra számolva. Azaz ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10×10 azaz 100 mg-nyi gyógyszert adjunk neki. Ha ez nem elég, akkor 10×15, azaz 150 mg-nyit is adhatunk. 2 hónapos kor alatt azonban szigorúan tilos paracetamolt adni a lázas csecsemőnek!

Vesekárosodott betegeknél nem szükséges az adag csökkentése, csak a két gyógyszerbevétel közötti időt kell megnövelni közepes mértékű vesekárosodás esetén 6 órára, súlyos vesekárosodás esetén 8 órára. Májkárosodás esetén nagyon óvatosan szabad csak adagolni a paracetamolt, mivel önmagában is májkárosító hatással rendelkezik ez a vegyület. Enyhébb károsodás esetén csökkenteni kell a dózist és/vagy növelni az adagok bevétele közötti időt. Ebben az esetben legjobb lenne szakorvos véleményét kikérni a paracetamol terápiával kapcsolatban, vagy pedig egyszerűen más hatóanyag tartalmú lázcsillapítót bevenni. Közepes vagy súlyos májelégtelenség esetén ellenjavallott a paracetamol alkalmazása!

Paracetamol-figyelmeztetések

Tilos paracetamol tartalmú lázcsillapítót szedni azon betegeknek, akik túlérzékenyek a hatóanyaggal szemben, vagy veleszületett glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvednek.

A paracetamol nagy adagban májkárosító

Továbbá a már fennálló májelégtelenséget súlyosbítja. Normál esetben a paracetamol, zömmel a májban bomlik le, de nagy dózis telítheti ezt az utat és a gyógyszer reaktív (mérgező) vegyületté alakul. Ezt a vegyületet egy másikkal lehet inaktiválni, de a nagy dózisú paracetamol kiüríti a máj inaktiváló vegyület raktárait és a reaktív vegyület kötődik a sejt proteinjeihez és megöli a sejtet.
Az acetil-cisztein (vénába, vagy szájon át) és a metionin (szájon át) potenciális életmentő méregtelenítő szerek paracetamol mérgezés esetén, mivel fokozzák a máj inaktiváló vegyületének szintézisét. Paracetamol mérgezésben a betegek tünetmentesek lehetnek, vagy csak hányingerre és hányásra panaszkodnak, de 48-72 órával később viszonylag kis mennyiség (több mint 10 g, 20-30 tabletta) fatális májszövet-elhalást okozhat. Ezért fontos a paracetamol 4 óránkénti adagolásának betartása, mert ebben a dózisban a szervezet még gond nélkül fel tudja dolgozni.
Az előzőekben említett májkárosító hatás miatt krónikus alkoholfogyasztóknak nem alánlott paracetamolt szedni a valószínűleg már fennálló májelégtelenség miatt, valamint a gyógyszer alkalmazása során sem szabad alkoholt fogyasztani.

Mely tulajdonságai jobbak a többi lázcsillapítónál?

Gyomor-bélrendszeri hatások: Több láz- és fájdalomcsillapító károsítja a gyomor nyálkahártyát, így hosszú ideig nagy dózisban alkalmazva akár gyomorfekélyt vagy gyomorvérzést okozhatnak. Ilyen hatóanyag az acetilszalicilsav, egyéb szalicilsav-származékok, a diklofenak és az ibuprofen, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A paracetamolnak azonban nincs nyálkahártyakárosító hatása, így gyomor- vagy nyombélfekély betegségben szenvedő lázas betegeknek inkább a paracetamol hatóanyagú lázcsillapító javasolt.

Véralvadásgátlót szedők: Az acetilszalicilsav tartalmú láz- és fájdalomcsillapítóknak jelentős vérálvadásgátló hatása is van, mivel gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását, így megnövelik a vérzési időt. Ezt a két hatást ugyanazon enzim gátlásával fejtik ki, de amíg a véralvadásgátláshoz 100 mg is elég, a fájdalom valamint alázcsillapításához 500 mg bevételére van szükség. Emiatt azoknak, akik véralvadásgátlót szednek, javasolt a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók alkalmazása, mivel annak nincs befolyása a véralvadási értékekre.

Állapotosok és szoptató anyák

Bár a terhesség alatti paracetamol használatúgy tűnik nem növeli a születési rendellenességek számát, mégis ha lehet csak a legszükségesebb esetben alkalmazzuk, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszert, hiszen mégiscsak testidegen anyagokról van szó. Példáulfejfájásesetén csak akkor vegyünk be bármit, ha már nehezen viseljük a fájdalmat, valamint egyéb módszerek kipróbálása után sem szűnik. Láz esetén azonban mindenképpen kell gyógyszeres kezelést alkalmazni, hiszen az ártalmas a magzatra nézve.
A paracetamol átjut az anyatejbe, így ha huzamosabb ideig szedjük, akkor arra az időre és utána még 1-2 napig mellőzzük a szoptatást, mert az anyatejbe jutott mennyiség káros lehet a csecsemőre nézve. Ha azonban csak egy szemet vettünk be fejfájás miatt, akkor nyugodtan szoptathatunk, mert ez a mennyiség nem elég ahhoz, hogy gyógyszertanilag jelentős dózist juttasson a szoptatott babába.

forrás: https://www.hazipatika.com/