fbpx

A krumplit tartalmazó kutyaeledelek szívbetegséget okozhatnak az állatoknak – figyelmeztetett az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA).

Bár az évezredekkel ezelőtt háziasított kutya étrendje sokban hasonlít az emberére, mégsem teljes az átfedés: sok emberi fogyasztásra alkalmatlan ételt a kutya gond nélkül megemészt, viszont akad olyan élelmiszer is, amely az emberre veszélytelen, mégsem adható az ebnek. Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) megvizsgálta, hogy a krumplit, a lencsét, a borsót, illetve más hüvelyeseket tartalmazó élelmiszerek hatással vannak-e a kutyákban jelentkező kardiomiopátia kialakulására.

Veszélyesek lehetnek bizonyos kutyatápok

A kardiomiopátia (CMP) a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amely az izom saját betegségére vezethető vissza. A nagyobb testű kutyáknál gyakoribb, és a betegség egy része ugyan genetikai okokra visszavezethető, bizonyos környezeti tényezők, illetve az állat életmódja és táplálkozása is befolyásolhatja a kialakulását. A betegség miatt a szív kitágul és nem képes megfelelő mennyiségű vért áramoltatni. A pulzusszám megnő, ami további terhet ró a szívre, ez pedig rövid úton súlyos, életveszélyes állapotot okozhat a kutyánál.

A hivatal szakemberei olyan kutyafajták (például labrador és buldog) étkezését vizsgálták, amelyeknél a betegséget okozó gének előfordulása kevésbé jellemző. Kimutatták, hogy a szívbetegségek gyakrabban jelentkeznek olyan állatoknál, amelyek burgonyán és hüvelyes zöldségeken alapuló kutyatápokat fogyasztottak. Az eredmények ismeretében az amerikai hatóság felveszi a kapcsolatot az összes nagyobb állati élelmiszert gyártó céggel, és további kutatásokat is javasol a kutyatápok és a megbetegedések közötti kapcsolat feltárásáért.

forrás: https://www.hazipatika.com