fbpx

A naponta elfogyasztott vízmennyiség szerepet játszhat a vércukorszint szabályozásában, így aki elegendő vizet iszik, annál a cukorbetegség kialakulásának is kisebb az esélye – állítják amerikai kutatók.

A cukorbetegséggel foglalkozó Diabetes Care című szaklapban megjelent kutatás szerint a megfelelő mennyiségű folyadék – lehetőleg víz – fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is segíthet. A jelenség hátterében a vazopresszin nevű hormon (más néven antidiuretikus hormon, ADH) áll, amely a szervezet vízvisszatartásának szabályozásában vesz részt. Amikor a szervezet nem megfelelően hidratált, a vazopresszin szintje megemelkedik, és ennek hatására a vesék kevesebb vizet választanak ki. Ezzel egyidejűleg a hormon a májat vércukor-termelésre serkenti, és ez hosszú távon az inzulintermelő képesség és az inzulinválasz csökkenéséhez vezethet.

A csaknem egy évtizedig tartó, a folyadékfogyasztási szokások és a vércukorszint közötti összefüggéseket feltérképező vizsgálatban több mint 3000 egészséges, 30 és 65 év közötti felnőtt vett részt, akik a kutatás kezdetekor kivétel nélkül normál vércukorszinttel rendelkeztek. Kilenc év elteltével a résztvevők körülbelül negyedénél (800 főnél) alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, vagy enyhe vércukorszint-emelkedés. Az is kiderült, hogy a napi szinten legtöbb vizet (fél-1 liter között) fogyasztóknál a cukorbetegség kockázata kb. 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint a legkevesebb vizet fogyasztóknál. A kutatók vizsgálták más folyadékok, pl. alkohol vagy cukros üdítőitalok bevitelét is, csakúgy, mint az egészséget érintő egyéb tényezőket, pl. a testsúlyt és a mozgás mennyiségét, de figyelmen kívül hagyták a táplálkozási szokásokat.

A kutatás újabb szemponttal egészítette ki a vízfogyasztás fontosságára vonatkozó ismereteinket, de nem tudott egyértelmű ajánlásokat adni a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez szükséges vízfogyasztás mennyiségéről. Fontos kiemelni, hogy a vízfogyasztás önmagában nem csodaszer: a vízbevitel és a táplálkozás egészének összefüggéseire is érdemes figyelmet fordítani, és ezek feltárása további kutatások feladata lesz.

Forrás: origo.hu