fbpx

Reklámok százai igyekeznek bennünket meggyőzni arról, hogy otthonunknak igenis szüksége van arra, hogy különböző illatokkal árasszuk el. Környezetünk tisztán tartása és a megfelelő személyi higiénia természetesen elengedhetetlenül fontosak, de a tapasztalat és a kutatások eredményei mégis azt mutatják, hogy aki túlságosan tisztaságmániás, az könnyebben megbetegedhet. Mire érdemes tehát odafigyelnünk?


A túlzásba vitt takarítás és az allergia

Az utóbbi években folyamatosan nő azon tisztítószerek száma, melyek egyre erősebb és nagyobb mennyiségű vegyszer tartalmuknál fogva segítenek a különböző kórokozókat otthonunktól távol tartani. A felmosás, a bútorok tisztításán túl lakásunk levegőjét is frissíthetjük segítségükkel.

Érdemes azonban ezen a ponton megfontolunk az allergia területén zajló kutatási eredményeket, melyek többsége azt mutatja, épp a túlzásba vitt takarítás az, amely hozzájárul az allergiás megbetegedések számának folyamatos növekedéséhez.

A higiénia hipotézis szerint ugyanis a kórokozómentes környezet miatt az immunrendszer képtelen megfelelően fejlődni, így történhet meg, hogy a környezetben található olyan egyébként ártalmatlan anyagokat is, mint a pollen, az állatszőr, vagy a por is veszélyesnek tekint, s allergiás reakció formájában igyekszik tőlük a szervezetet védeni.

Kutatások bizonyítékai

A tisztítószerek, légfrissítők használata azonban további veszélyeket is rejt. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy már heti egyszeri légfrissítő használattal is 50 százalékkal nő a légúti betegségek kialakulásának valószínűsége. A légfrissítők, bútor, és ablaktisztítók különösen veszélyesek. Korábbi kutatási eredmények igazolták a hivatásos takarítók körében előforduló asztmás megbetegedések gyakoriságát.

A 2003-2006-os Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Felülvizsgálati Felmérésből pedig kiderült, hogy bizonyos mikroorganizmusok jelenléte előnyös az immunrendszer megfelelő kialakulásához, de a túlzott tisztaság és higiénia befolyásolja ezt a helyzetet.
Azok a gyerekek és tinédzserek, akik túl gyakran érintkeznek triklozán tartalmú antibakteriális szappanokkal, nagyobb eséllyel szenvednek szénanáthától vagy más allergiától. A triklozán egy mikrobaellenes szer, széles körben használják antibakteriális szappanoknál, fogkrémeknél, orvosi eszközöknél és pelenkacsomagokban.
A tanulmányból az is kiderült, hogy a felnőttek immunrendszere legyengülhet, ha nagyobb mennyiségű Biszfenol A-val (BPA) találkozik, mely egyes vélemények szerint az emberi hormonháztartást módosítja. Többféle műanyag és egyéb termék előállításához használják.

Amikor a triklozán és a BPA vizeletben mért szintjét összehasonlították a citomegália-vírus antitestjeivel (CMV) és az allergia diagnózisával a felnőttek és 6 éven felüli gyermekek esetében, akkor felfedezték, hogy a több BPA-val érintkező felnőttek szervezetében több van ebből az antitestből. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a sejtszabályozású immunrendszer nem működik megfelelően. A triklozánnal kapcsolatos, kisgyermekeknél és kamaszoknál megfigyelt jelenség alátámaszthatja a higiéniás hipotézist.

575_higieniaMire kell vigyázni?

Alternatív megoldásként spray-k használata helyett válasszuk a folyékony állagú, illetve természetes alapanyagokból készült tisztítószereket, s a takarítást nyitott ablak mellett, a tisztítandó felülettől a lehető legnagyobb távolságot tartva, maszk viselésével -ezzel elkerülve a termék közvetlen belégzését – végezzük. Kerüljük a tisztítószerek vegyítését, így ugyanis a szervezetre különösen káros anyagokat kaphatunk.

A termékek tesztelése során a gyártók természetesen ellenőrzik, hogy az összetevők nem okoznak-e halált, vagy daganatos megbetegedést. A tisztítószerek azonban ettől még nem tekinthetők biztonságosnak, s így az általuk nyújtott tisztaság ára sokszor más, súlyos betegségek megjelenése.

Forrás:
http://www.hirtv.hu/eletmod/?article_hid=185238
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/9840/tulzott-tisztalkodas-immunrendszer