fbpx

Tőzegáfonya

Az áfonyák népes családjába több, mint háromszáz fajta tartozik. Nálunk legismertebbek az ún. kék és a vörösáfonya, melyeket gyümölcsként, lekvárként fogyasztunk, illetve mostanában már áfonyával dúsított müzlit is vásárolhatunk egyes szaküzletekben.

Mi a tőzegáfonya?
A tőzegáfonya a vörösáfonyához hasonlóan piros, de nagyobb bogyójú gyümölcs. Hazánkban mindkettő ritka és védett növény – egy egyed eszmei tíz ezer forint.
Az amerikai tőzegáfonya gyümölcsének gyulladások elleni gyógyító hatását már az amerikai indiánok is ismerték. Az “Új világ” meghódítása óta egyre elterjedtebben használják – ma főleg kivonatának kapszulázott formáját -, elsősorban húgyúti bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére. Ezen kívül a tőzegáfonya rendkívül magas proanthocianidin tartalmának köszönhetően elsőrendű antioxidáns, gátolja a szervezet sejtjeinek öregedését.

Tőzegáfonya a gyógyításban
A Harvard Egyetemen 1994-ben végeztek tőzegáfonyás kezelést visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő 153 idősebb nő bevonásával. Az esetek 90%-ban a tünetek 32-100%-os javulását találták. Az eredményeket megerősítették a Weber State University klinikai eredményei (Prof. E. Walker, 1997) is. Az egyetem kutatói sikeresen alkalmazták a 400mg-os kapszulázott tőzegáfonya-koncentrátumot a húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére.
Finnországi klinikai vizsgálatok szerint a tőzegáfonya-koncentrátum szignifikánsan csökkentette a fertőzések kiújulását (Brit. Med. J., 2001, 322:1-5). A tapasztalatok szerint a tőzegáfonya elősegíti a krónikus bakteriális fertőzések gyorsabb gyógyulását, lecsökkenti az antibiotikum-kezelés időtartamát, ami azért fontos, mert az antibiotikumok huzamosabb időn keresztül történő fogyasztása a szervezetben mycosishoz vezethet…

Miért ígéretes az tőzegáfonya?
Jelenleg a húgyúti fertőzések megelőzésére a tőzegáfonya egyetlen alternatívája a rendszeres antibiotikum-szedés. Viszont az antibiotikum nem optimális megoldás az esetleges allergiás reakciók, s nem utolsó sorban az antibiotikummal szemben rezisztens baktériumfajták kifejlődésének kockázata miatt. Az allergiás reakció veszélye a tőzegáfonya esetében elhanyagolható.

Forrás: http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=6214


458_echinaceaEchinacea (Kasvirág)

Mi az echinacea?
A bíbor kasvirág (Echinacea angustifolia és Echinacea purpurea) Észak-Amerika egyik legnépszerűbb gyógynövénye, eredetileg az indiánok alkalmazták. A vadon élő növények megtalálhatók a közép-nyugati prérin, például Texasban.

A kasvirág szára hosszú, a száron egyetlen virág van. A virág a százszorszéphez hasonlít azzal a különbséggel, hogy az echinacea virága rózsaszínű vagy bíborpiros, a virág közepén levő “kúp” pedig vöröses barna. Ebben a meglehetősen nagy méretű kúpban találhatók a magvak. Virágzata nyelves, emiatt a növény hajkeféhez, vagy mérges sündisznóhoz hasonlít. Tudományos nevét is innen kapta: az “echinos” görögül sündisznót jelent.

Echinacea a gyógyításban
Az echinacea sok betegség gyógyításában játszik fontos szerepet, mert olyan alkotóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszert. A növényből készült kivonatban például megtalálható a gyenge antibiotikus hatású echinakozid és az echinacein gyulladáscsökkentő anyag.
A természetgyógyászatban virágos-leveles hajtásait, leveleit és gyökerét is használják, főleg gyulladással járó bőrfolyamatok, nehezen gyógyuló sebek, krónikus fekélyek esetén alkalmazzák. Felhasználás formái: vizes-alkoholos kivonat, kenőcs, présnedvet tartalmazó készítmények, tabletták vagy kapszulák.

Miért ígéretes az echinacea?
A kísérletek alátámasztották az Echinacea jelentőségét a súlyos fertőzések és gennyedések kezelésében, nagyon előnyösen egészítheti ki ugyanis a súlyos és makacs gennyedéssel járó elváltozások hagyományos vagy homeopátiás kezelését.

Forrás: http://www.newgreenways.net/homeopatia/kasvirag.htm