fbpx

Mostanában rengeteg hír, információ lát napvilágot a tej egészségességéről pro és kontra. Úgy tűnik, hogy egy mindenre kiterjedő, igazi perdöntő tudományos vizsgálat még várat magára a kérdésben. Lássuk, hogy a háziorvos, a gyermekgyógyász és a diabetológus miként vélekedik minderről.

Szendi Gábor klinikai szakpszichológus írása a tejről nem éppen friss, de a WEBBeteg legutóbbi cikkének megjelenése után többen idéztek tőle: “Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. Tejet minden gyermeknek – hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet…” – írja Szendi Gábor cikkében.

Jane Heimlich, a „Tej: halálos méreg” című könyv előszavában azt írja, hogy „Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön pohár teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban…”.

Mi is ajánlunk egy írást, amely elérhető az interneten is: Csapó János és Csapóné Kiss Zsuzsanna – Tej és tejtermékek a táplálkozásban. Érdemes ezt is elolvasni, mielőtt véleményt alkotunk a tejről.

A gyermek és a tej

„Valószínűnek tartom, hogy nem kapnánk két egyformán megfogalmazott választ, ha orvosi körökből is több véleménymintát szereznénk be, ugyanúgy, ahogy a szülői vélemények is megoszlanak magával a tehéntej fogyasztásával kapcsolatban” – nyilatkozta a WEBBetegnek Gelencsér Éva gyermek diabetológus. Egy biztos: a tehéntej fogyasztása állati idegen fehérjebevitelnek minősül, amelyre mindenki egyedi immunrendszer-mintázatával alakítja ki a rá jellemző választ. Vagyis az alapok és az eredendő okok genetikai téren keresendők.

Dr. Gönczi Ferenc, a Kenézy Kórház Csecsemő és Gyermek Osztályának főorvosa emlékeztet a szakmai irányelvre, amely szerint 6 hónapos koráig anyatejet kell adni a csecsemőnek, majd egyéves koráig lehet folytatni a szoptatást, illetve ha ez nem megoldott, a tápszer adását, egyéves kora után pedig fokozatosan térhetnek át a tehéntejre. Fontos megjegyezni, hogy csak akkor szabad bevezetni a vegyes táplálkozást, ha a gyermek nem allergiás, nincs tejcukor-érzékenysége. Az anyatejes táplálás azért is fontos, mert így kialakul a csecsemő bélflórája, amelynek fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem.

Több tudományos ismeret gyűlt össze, aminek alapján a tej és a tejtermékek táplálkozásban betöltött szerepét tanulmányozni lehet. Egy közleményben leírták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztottak tejet, sokkal logikusabban gondolkodtak és absztrakciós képességük is jobb volt a tejet nem fogyasztókéhoz hasonlítva.

ta-bla-d-vitaminA tej és a cukorbetegség

Régóta gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása okozhatja. Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak tejet – olvasható a klinikai szakpszichológus tollából.

Dr. Gönczi Ferenc kiemeli: a csecsemőnek ilyen korán még nem szabad tehéntejet adni, ahogyan a fentiekben említette: egyéves kor után beszélhetünk tehéntejes táplálkozásról.

A mai napig kutatják több táplálkozási tényező és a diabétesz közötti összefüggést, de teljesen egyértelmű kapcsolatot nagyon nehéz igazolni – mondja Dr. Gelencsér Éva gyermek diabetológus. Maga a kórkép soktényezős, és dinamikusan változó. Tény, hogy a diabétesz járvány terjed, és egyre kisebb életkorban jelentkeznek az esetek, de azt nem szabad így kijelenteni, hogy a tej okozza a cukorbetegséget.

Van viszont kapcsolat a nem megfelelő mennyiségű “napfényvitamin” és a diabétesz között. Kiderült, hogy a D-vitamin hiánya növeli a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség, valamint számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát.

A magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá – derült ki a Magyar Prevenciós Orvos Társaság közleményéből. A gyermekeknél a vitaminpótlás azért is fontos, mert a D-vitamin elengedhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez. Igaz, a tejben kevesebb D3-vitamin található, mint például a halolajban.

Az inzulinrezisztencia és a tej

“Az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet. Mivel a modern ember táplálékának 20%-át is kiteszik az egészségesnek hitt tejtermékek, ez jelentősen hozzájárul a népességben az inzulinrezisztencia kialakulásához.”- olvasható Szendi Gábor írásában.

Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezető dietetikusa válaszában kitért arra, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásában, progressziójában szerepet játszó kockázati tényezők közül a genetikán kívül, a nem megfelelő táplálkozás, a stresszes életmód és fizikai inaktivitás említhetők.

A tej- és tejtermék fogyasztás és az inzulinrezisztencia közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok eredményei azonban rendkívül ellentmondásosak. A kivitelezés tekintetében sem egységesek: milyen módszerrel mérték az inzulint, milyen időpontokban, milyen tej- illetve tejtermékeket vizsgáltak? Összességében tehát semmiképpen nem vonható le az említett konklúzió.

tej1A vitaminok és a tej

Fél liter tej a 7–9 éves gyerekek vitaminigényéből a következő mennyiségeket biztosítja:

B2-, B12-vitamin 65–75 százaléka,

A-vitamin, nikotinsav és pantoténsav 35–40 százaléka,

B1-, B6– és C-vitamin kb. 20 százaléka,

D-, E-vitamin és a folsav kb. 10 százaléka.

A kálcium és a tej

A napi kalciumszükségletünk 800 mg körüli. A tej tekinthető a legalkalmasabb kalciumforrásnak, mert ebben a formában tudja a legkönnyebben hasznosítani a szervezet. A kalcium bevitelét a laktóz, a fehérje, a D-vitamin és a citromsav is elősegíti. Egy pohár, azaz 2 dl tehéntejben közel 240 mg kalcium található.

A tej és a magas vérnyomás

Egyik olvasónk azt írta cikkünk hozzászólásában, hogy “Én a saját tapasztalataimra támaszkodom, és nem nagyon érdekel, ki mit ír a tejről. Elmondhatom, hogy a tej és tejtermékek elhagyásával megszűnt a magas vérnyomásom…”

Az általunk megkérdezett keszthelyi háziorvos válaszában kitért arra, hogy a tejben nincs direkt vérnyomásemelő anyag, vannak azonban benne fehérjék, zsírok, illetve tejcukor, de nem olyan mértékben, hogy az gondot okozzon. Kivéve a szűretlen, zsíros tehéntej korlátlan ivását – teszi hozzá dr. Hertelendy László.

Nem általánosíthatunk!

Összefoglalva: egyéves kor után az egészségmegőrző, betegségmegelőző étrendben fontos szerepe lehet a megfelelő minőségű és mennyiségű tejnek és tejterméknek. Figyelembe kell azonban venni, hogy nem lehet általánosítani, ezért hangsúlyozza az OÉTI, illetve a legutóbbi cikkünkben Turcsák Katalin dietetikus, hogy amennyiben bizonytalanok vagyunk, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, egy dietetikust. Nem akarunk senkit sem rábeszélni a tejre, de lebeszélni sem. Úgy gondljuk, a végletek között van több járható út is.

forrás: www.webbeteg.hu