fbpx

Bár a tavasz csak nehézkesen érkezik meg, a hóvirág már előbújt a kertek alatt és az erdőkben. Jellegzetes alakú, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben.

A hóvirág (Galanthus nivalis) az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növényünk. Tudományos neve a görög gala (tej) és anthos (virág) szavak összevonásából származik. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését.

Tizenhat fajuk él, melyek a Balkántól a Kaszpi-tóig találhatók meg. Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él, s októberben virágzik. Magyarországon a kertekben ültetett pompás és redőslevelű hóvirág, valamint az őshonos kikeleti hóvirág a leggyakoribb.

Érdekesség és talán kevésbé köztudott, hogy a hóvirág hagymája (Galanthi bulbus) drog, hiszen 0,1%-ban tartalmaz alkaloidokat. Ezek az úgynevezett amarillisz-alkaloidok csoportjába tartoznak, melyek közül talán legismertebb a galantamin (amely a kolinészteráz nevű enzimet képes gátolni), ezt enyhe és közepes demencia kezelésére használják. Az Alzheimer-kórt az acetilkolin szintjének csökkenésével hozzák összefüggésbe. A galantamin ezt a csökkenést állítja meg illetve késlelteti, ezáltal megőrzi a memória működését. A galantamint még izomgyengeségben, izomsorvadásos állapotban, gyógyszerkészítmények formájában is alkalmazzák.

A másik hatóanyaga pedig a likorin, amely kis adagban nyálzást, hányást, hasmenést, nagyobb dózisban bénulást és ájulást okozhat.

A hóvirág egyetlen hagymájának elfogyasztása is halálos lehet. Érdemes arra vigyázni, nehogy a gyermek séta közben vagy a kertben játszadozva, puszta kíváncsiságból a szájába vegye és elrágcsálja a növényt. A mérgező növények hatásai és tünetei lehetnek a hasfájás, hányás, hasmenés, súlyosabb esetekben légzési és szívpanaszok. Ezekben az esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni.

A hóvirág 2005 szeptemberétől védettsége miatt az Európai Unióban, illetve hazánkban már nem gyűjthető. Az Európai Közösségben a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé került, értéke 10 ezer Ft. Tehát, ha valaki egy kisebb csokornyi hóvirágot leszed, akár százezer forintos büntetésre számíthat.

Néhány szimbólum és mítosz is fűződik a hóvirághoz. A görög mitológiában e névhez (görögül: ion) fűződik a Danaidák Ősanyjának, Iónak alakja. A keresztény kultúrában pedig Máriát szokták hóvirággal ábrázolni; valamint egyúttal a remény és az elégtétel szimbóluma is, mert állítólag ez a növény vigasztalta látványával a paradicsomból kiűzött első emberpárt.

forrás: vadonleso.hu, termeszetvedo.network.hu