fbpx

A betegek sokszor törekednek arra, hogy minél kevesebb gyógyszert vegyenek be. Sok esetben az orvosnak és a gyógyszerésznek sem vallják be, hogy – hibát követve el – az előírt adagnak csak a felét alkalmazzák. Nem ritkán megesik, hogy a napi adagként rendelt filmtablettát vagy kúpot felezik használat előtt.

Veszéllyel járó ötlet az orvos vagy gyógyszerész tanácsának az áthágása, amivel az egészségét kockáztatja a beteg. Amellett, hogy a kívánt hatóanyag-mennyiség nem jut be a szervezetbe, annak a fele is szabályozatlan módon kerül be. Vannak ugyanis filmtabletták, amiket nem szabad felezni. A filmtablettákat egy speciális bevonat fedi, ami vagy a gyomrot kíméli a tablettán belüli hatóanyag irritáló, maró, gyomorkárosító hatásától (pl. diklofenák, ibuprofén hatóanyagok), vagy a bezárt hatóanyagot védi a gyomor erősen savas közegétől, olymódon, hogy a hatóanyag csak a gyomrot elhagyva, a bélben válik szabaddá, ott fejti ki hatását.

További funkciója a tablettákon lévő bevonatnak, hogy lassú, folyamatos, szabályozott hatóanyag-felszabadulást, és akár egy egész napon át tartó hatást biztosít. Amennyiben a filmbevonat a tabletta kettétörése, felezése vagy harmadolása során sérül, mind gyomorirritáció, mind hatásváltozás vagy hatásvesztés bekövetkezhet. Egyes esetekben, ha a készítmény formulálása lehetővé teszi, orvosi vagy gyógyszerészi tanácsra a tabletta felezhető.

A szakszerű felezéshez speciális tablettafelező készülékek beszerezhetők a gyógyszertárakban. A kúpok orvosi javaslatra történő felezésénél megfogadandó tanács, hogy azokat nem keresztben, hanem hosszában kell kettévágni, ugyanis készítés során a kúpformában a hatóanyag-tartalom minimális mértékben ülepedhet, így a kúp alsó és felső részében a hatóanyag mennyisége eltérhet. A hosszában történő felezéssel a kúp hatóanyagtartalma tökéletesen kettéosztható.

Forrás: patikamagazin.hu