fbpx

Máris szezonja van a szúnyogoknak, megint aktuális a “sima” szúnyogcsípés és a szúnyogcsípés allergia kérdésköre.

A szúnyogcsípés bizonyos fokú helyi reakciót mindenkinél kivált. A legtöbb embernél kis csípésnyom, enyhe helyi tünetek jelentkeznek, azonban vannak olyanok, akiknél komoly, sőt ritkán súlyos allergiás tünetek mutatkozhatnak. Közismert, hogy a nőstény szúnyogoktól kell tartanunk. Illatunk, az általunk kilélegzett szén-dioxid mennyisége és verejtékünk alapján szemelnek ki és támadnak meg minket.

A vöröses csípésnyom, a duzzanat és a viszketés testünk válaszreakciója a szúnyog nyálában lévő bizonyos fehérje természetű anyagokra. Alapvetően a mi szervezetünk, immunrendszerünk válasza határozza meg azt, hogy milyen mértékű tünetek mutatkoznak a csípést követően, nem pedig az állat “mérgessége”. Elsősorban gyerekkorban tapasztalható a fenti fehérjékkel szembeni, kifejezett allergiás reakció. Felnőtteknél sokkal ritkábban fordul elő, mert a gyerekek az évek folyamán “kinövik” ezt.

Ha a csípés helyén nagy, több centiméter átmérőjű fájdalmas, meleg, kemény duzzanat, a csípés környékén és ettől függetlenül is terjedő bőrpír, csalánkiütés, kifejezett viszketés mutatkozik, amely napokon át megmarad, ez megfelel az allergia tüneteinek. Ha pedig olyan területen jelentkezik, amely lehetővé teszi komoly ödéma létrejöttét (pl. szemhéjak), különösen ijesztő duzzanat képében mutatkozhat. Szerencsére életveszélyes, légzési nehezítettséggel, kifejezett általános tünetekkel járó allergiaforma extrém ritka.

Az érzékenység tehát felnőttkorra jelentősen csökken, ekkor legtöbbször már csak a szokványos csípésekkel reagálhatnak a korábban még allergiás gyerekek. Ebben közrejátszhat az is, hogy a rendszeres találkozás az idegen, panaszhoz vezető fehérjével egyfajta hozzászokást, deszenzitizációt eredményez.

Mi a teendő az allergiás tünetek jelentkezésekor?

Első körben antihisztamin adható, a kálciumnak nincs hatása az allergiás reakcióra. A vakarózás fokozhatja a tüneteket, emiatt érdemes mellőzni, akármennyire is kellemetlen a csípés. A hűtés jó hatású lehet, a viszketést is mérsékelheti. Indokolt esetben szükség lehet szteroid adására is. Kifejezett tünetek, a szemhéjak érintettsége, esetlegesen felmerülő felülfertőzés vagy az antihisztaminra nem reagáló panaszok esetén mutassuk meg a gyermeket orvosnak.

Súlyos, anafilaxiás reakció esetén azonnal hívjunk mentőt, a továbbiakban a gyermek epinefrin gyorsinjekcióval történő ellátása szükséges.

A megelőzésre is érdemes hangsúlyt fektetni: a megfelelő ruházat, riasztó hatású külsődleges készítmények, megfelelő szúnyogháló, lehetőség szerint a szúnyog járta helyek kerülése jöhet szóba, de érthető módon nem mindig könnyű elkerülni a csípéseket. Ezért is fontos, hogy készüljünk fel a várható tünetekre is.

forrás: www.babaharmonia.hu