fbpx

Ha komolyan gondoljuk újévi fogadalmaink betartását, akkor megéri plusz figyelmet fordítani rájuk.


Mire fogadkozunk újévkor? Statisztika

Az amerikai lakosság 37%-a rendszeres testmozgást, 13%-a a helyes táplálkozást, 7% pedig a káros szenvedélyektől való megválást (alkohol, cigaretta, kávé elhagyása vagy csökkentése) tűzi ki célul (Miller és Marlatt 1998). Mélyen rögzült szokások, szenvedélyek, életmód változtatása tehát az elsődleges cél, de nem árt, ha tudjuk, ezeket a komoly fogadalmakat hogyan lehet sikeresen be is tartani.

Milyen a jó fogadalom, milyen a jó fogadkozás?

Kutatások szerint az emberek 75-80%-a nem tartja be fogadalmait, így érdemes megnézni mit és hogyan tesznek, akik betartják fogadalmukat?

A fogadalmukat 2 év után is betartókra az alábbi volt jellemző:

  1. pozitív gondolkodás (meg fogom tudni csinálni) 
  2. az önmagukat megjutalmazzák, ha elérnek egy-egy mérföldkövet
  3. elkerülik a visszahúzó környezetet (pl. dohányzó baráttal összefutni egy kávéra) 
  4. a fokozatosság volt jellemző céljaikra, nem az egybőli sikert várták el maguktól

A következőkre érdemes figyelni tehát:

A konkrétan megfogalmazott célok jobban betarthatóak, mint a magasztos, de homályos víziókra alapozott fogadalmak. Céljaink irányuljanak valamilyen viselkedésre, nem pedig magára a célra. Például a több túlórát fogok vállalni könnyebben megvalósítható, mint maga a vágyott állapot: legyen több fizetésem.

Gyakran valamilyen rossz szokásunktól akarunk megszabadulni, ebben az esetben érdemes alternatív viselkedést társítani a fogadalomhoz, például a nem “fogok a munkahelyen éjszakázni” helyett a “mindennap legkésőbb 18.30-kor elindulok a munkahelyemről” sokkal könnyebben betartható fogadalom.

Érdemes utánajárnunk annak, hogy hogyan is lehet kiváltani egy szokást egy másikkal. Hogyan csinálják mások? A fogadalom betartásakor az is segít, ha tudjuk előre: lehet, hogy néha nem fogjuk tudni maradéktalanul betartani, így jó ha felkészülünk erre, és előre elhatározzuk: ez nem jogosít fel bennünket arra, hogy felhagyjunk a célunk követésével.

A fogadalmakkal kapcsolatos második leggyakoribb problémát ezzel ki is küszöböljük: egy kis visszaesést a visszavonhatatlan kudarc jeleként kezelünk, elfogadjuk, mintegy felmentve magunkat a további küzdelmek alól. Pedig ha jobban belegondolunk a fogadalom célja valaminek a megközelítése, nem a tökéletes elérése; a fogadalmat tevők 75%-ának pedig nem sikerül első nekifutásra elérnie a célját.

Fogadalmunk be nem tartásának leggyakoribb oka, hogy egyszerűen megfeledkezünk róla. Ez könnyen bekövetkezhet, hiszen szokásaink olyan nem tudatos automatizmusok, melyek megoldást kínálnak valamilyen helyzetre; ilyen rossz automatizmus lehet, ha sok a stressz a munkahelyen, nagyot eszünk, rágyújtunk, vagy megiszunk egy pohárral.

Jó ha elfogadja az újévkor (vagy máskor) fogadalmat tevő, hogy a szokások megváltoztatása eleinte egy kényelmetlen folyamat ha ezzel a küzdelemmel barátkozunk meg, az kulcsa sikerünknek. Nincs sikertelenség, csak nehézség és kihívás, ahogy egy sportoló is folyamatosan teljesít egy olyan célért, amit talán csak sok év múlva ér el. A változás követésében segít bennünket, ha pl. készítünk egy szép grafikont, ahol monitorozzuk, pontozzuk sikerességünket, vagy időszakos visszaeséseinket.

Akaraterőnk kifáradhat, ha túl sok kihívás éri (füstös szórakozóhelyen hatalmas a kísértés egy leszokó dohányosnak) ugyanakkor edzhető is akaraterőnk, ha fokozatosan és tudatosan, sikert átélve éljük meg egyes lépéseinket, és fokozzuk a terhelést – éppúgy mint egy sporttevékenységnél.

fogadalomA sikertelen fogadalom és sikertelen fogadkozó

A sikertelenül fogadkozókról érdemes tudni, hogy köztük gyakoribb volt az önmagukat hibáztató(„hülye vagyok, hogy elmentem vele a cukrászdába”) vagy éppen a reménykedő hozzáállás („bárcsak sikerülne”) a fogadalom betartásának ideje alatt – tehát egyik sem hasznos hozzáállás. Próbáljuk meg az abszolút, kizárólagos megfogalmazásokat kerülni (pl. soha többé nem fogok édességet enni.) Ne tegyünk egyszerre sok fogadalmat, elég egy-két fogadalommal foglalkoznunk, ennél több cél elérése könnyen ellenőrizhetetlenné válik, hiszen az egyik sikertelensége elbátortalaníthat a másik cél követésében.

Társaink jelentőséget adnak bármilyen fogadalom betartásához, az elért eredménynek is jobban örülünk, ha más is tud róla. A legerősebb hatása annak van, ha hasonló emberekkel alakítunk csoportot, a legjobb, ha már sikeres, előrehaladott állapotban lévő is van a csoportban. De az is sokat számít, ha barátunkal, párunkal beszélhetünk küzdelmeinkről, néha csak beszélni róla is megkönnyebbülést okoz már.

Szorongás a cél elérésétől

Lehetnek olyan céljaink, melyek nagyon közel állnak hozzánk, mégsem tudjuk elérni őket. Minél inkább szeretnénk, annál nehezebben haladunk. Ilyenkor érdemes jobban megvizsgálni:

  1. milyen a kapcsolatunk ezzel a céllal,
  2. megvan-e a képességünk az elérésére
  3. mi az amiben fejlődnünk kell még a cél eléréséhez
  4. mennyi időnk van az elérésére

Lehet, hogy egy életcélt próbálunk elérni, nem pedig egy apró kis célt, mégis türelmetlenek vagyunk.

Ha komolyan elakadunk egy ilyen céllal, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, hiszen ma már legtöbben a hatékonyabb életvitelért, sikerekért, kiegyensúlyozottságért keresik fel a szakembereket. Ha pedig elakadunk céljaink megvalósításában, az egy igazán komoly örömforrástól foszt meg bennünket.

Forrás: http://pszichologus.pszichologia.com