fbpx

Az elmúlt években megnőtt a hüvelyi fertőzések és a nemibetegségek száma. A viszkető, égő érzés formájában jelentkező problémáért nem minden esetben az uszoda, a szauna vagy a partner okolható. És a baj többnyire természetesen elkerülhető…

A nőknek 50 százalékkal nagyobb az esélye</b>, hogy közösülés közben valami fertőzést kapnak, mint a férfiaknak. A nők leggyakrabban fertőzések miatt kénytelenek felkeresni a nőgyógyászt. A hüvelyi gombás fertőzések száma az elmúlt években kétszeresére emelkedett. A nők 60 százalékának volt már ilyen problémája, és sokuknál a tünetek visszatérőek.

Sok fertőzés nemi érintkezés útján terjed. Az összefüggést azonban gyakran nem lehet egyértelműen megállapítani, mert a lappangási idő akár néhány hét is lehet.

Hüvelyflóra 
A hüvely természetes közege savas pH-értékű. Ez megakadályozza a jelen lévő baktériumok gátlástalan elszaporodását és az új baktériumok megtelepedését, így véd a fertőzésekkel szemben. <b>Az egészséges hüvelyflóra felborulása azonban kedvez a betegségek kialakulásának.

A károsító tényezők: túlzott intimhigiénia, táplálkozási hibák (túl sok cukor), klóros vízben való fürdés, a nedves fürdőruha testen hagyása, a szervezet immunrendszerének legyengülése környezeti ártalmak, allergiák, illetve stressz hatására. Az ondó szintén csökkentheti a hüvely egészséges savasságát akár nyolc órára is, mivel lúgos pH-értékű. A hüvelyflóra egyensúlyát az antibiotikumok, illetve a hormonális változások is felboríthatják.

A szakemberek óvnak a pániktól: elsőként mindig érdemes tisztázni, milyen fertőzésről van szó, a panaszok oka ugyanis gyakran teljesen természetes és ártalmatlan. Egy kis folyás például nem biztos, hogy fertőzésre utal. Ha betegséget diagnosztizálnak, általában gyorsan és biztosan gyógyítható.

Ha tehát a folyáshoz viszkető, égő érzés vagy egyéb tünetek társulnak, minden esetben érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost! A kezeletlen fertőzésnek súlyos és gyakran visszafordíthatatlan következményei lehetnek. A medence területén jelentkező gyulladások méhen kívüli terhességet okozhatnak. A meddőség pedig minden tízedik esetben valamilyen gyulladás következménye.

Hogyan védekezhetünk?
A női bajok időnként maguktól is megoldódnak, így például bakteriális vaginózis esetén (l. táblázat) a hüvelyflóra egyensúlya egyes esetekben kezelés nélkül helyreáll, mert ez a probléma nem klasszikus fertőzés, hanem folyamatosan jelen lévő, ártalmatlan baktériumok túlzott elszaporodásának következménye.

Ha azonban valaki hajlamos a bakteriális vaginózisra vagy a gombás fertőzésre, legyen óvatos a hormonkészítmények és az antibiotikumok megválasztásánál. Az uszodai víz és az erős izzadás szintén kedvez az ilyen fertőzések kialakulásának.

A legjobb védelem a partner körültekintő megválasztása, illetve a gumióvszer. A klasszikus nemi betegségek, mint a szifilisz, ugyan már visszaszorultak Európában, azt azonban nem mondhatjuk, hogy eltűntek volna.

Néhány hasznos apró trükk:

  • Főzze ki a kórokozót! Az alsónemű kifőzése vagy 24 órára fertőtlenítőbe történő áztatása megöli a kórokozókat. Ha nem biztos a hatásban, egy ideig ki is vasalhatja a kényesebb területen ruhaneműit. Még hatásosabb, ha a párjáét sem felejti ki.
  • Ne használjon hintőport! A keményítő tökéletes táptalaj a gombák növekedéséhez, a legtöbb testápoló púder pedig sok keményítőt tartalmaz.
  • Csak természetes síkosítót használjon a nemi aktushoz – amennyiben szükséges, pl. joghurtot vagy kefirt, mert ez nem tartalmaz irritáló anyagokat – ezért nem jó tehát még az illóolajos babaolaj sem.
  • Kerüljön minden mesterséges anyagot! A fogamzásgátlók, a mesterséges hüvelyirrigálók, az intim dezodorok súlyosbítják a tüneteket.
  • Vegyen tengeri sós-ecetes ülőfürdőt: tegyen a vízbe kb. fél csészényi tengeri sót és ugyanannyi ecetet! Térdeit széttárva üljön a kádba, és addig maradjon benne, míg a víz ki nem hűl.
  • Közösülés előtt és után is mosakodjon meg tejsavas intimszappannal! Ha mindketten ügyelnek a higiénére, kisebb lesz a fertőzés esélye!
  • Csak pamuttampont és -betétet használjon! Az alsóneműje és a nadrágja is természetes anyagú legyen, mert a műszálas nem jól szellőzik, és jó fészket teremt a kórokozóknak.
  • Próbálja helyreállítani a normális baktériumflórát tejsavbaktérium készítménnyel.
  • Ha zsírosabb krémet ken a nagyajkakra, csökkentheti a fertőzés veszélyét. Léteznek régi háziszerek, amelyek hatásossága tudományosan nem bizonyított, egyes nőknél azonban beváltak. Ilyen a tampon segítségével a hüvelybe juttatott joghurt vagy 2-3 csepp teacserjeolaj.

forrás: informed.hu