fbpx

A karokban és lábakban jelentkező krónikus neuropátiás fájdalom kezelésében nagy előrelépést jelent, hogy azonosítottak egy kis gerincvelői molekulát, ami a tartós tünetek kiváltója lehet.

Az ún. dimethylsphingosint (DMS) a gerincvelő idegsejtjei a normálisnál nagyobb mennyiségben termelik, ezzel gyulladásokat és fájdalmat okozva. Az eddigi feltételezésekkel szemben az ún. neuropátiás fájdalom nem ott alakul ki, ahol egy ideg megsérül vagy károsodik. Valójában a csontvelői anyagcsere felelős a fájdalom kialakulásáért, írja a Natural Chemical Biology c. szaklap.

Ez a felismerés hozzájárulhat a neuropátiás fájdalom hatékony terápiájának kifejlesztéséhez. A kezelési lehetőségek mindeddig nagyon korlátozottak voltak, mivel a molekuláris okokat nem ismerték. „Eredményeink arra utalnak, hogy a molekula gátlása döntő lehet a páciensek számára súlyos korlátokat jelentő betegség kezelésében.“ – írja Garry Patti és kollégái.

Több millió ember szenved neuropátiás fájdalomban világszerte. Ez a fájdalom akkor alakul ki, ha például a kezek vagy a lábak idegvégződései megsérülnek, vagy a cukorbetegség szövődményeként kialakuló vérkeringési zavarok miatt, vagy fertőző betegség következtében.“  A sérülés helyén az ideg először degradálódik, aztán bizonyos mértékben újra felépül.“ – magyarázza Patti. Csak most állapították meg, hogy a sérült ideg másik végződése is megváltozik. A legnagyobb mértékű biokémiai eltolódás és a kulcsszerepet játszó dimethylsphingosin molekulát a gerincvelőben találjuk.

„Ez egy nagy lépés a neuropátiás fájdalom megértésében és kezelésében.“ – mondja Patti. Már dolgoznak rajta, hogy megtalálják az említett molekula termelését célzottan blokkoló anyagot.

Eltérések a mikroanyagcserében

A kiváltó molekulát a neuropátiás lábfájdalomban szenvedő patkányok vizsgálata során fedezték fel. A sejtek és szövetek anyagcseréjében bekövetkezett eltéréseket összevetették egészséges patkányok szövetmintájával.

Nem a gének és fehérjék vizsgálatára fókuszáltak, hanem olyan kis molekulákra, amilyenek a cukrok vagy az aminosavak.

Ezek azok a molekulák, amelyek a sejtek aktivitását folyamatosan befolyásolják. – magyarázza Patti.

Az injekció idegfájdalmat hív elő

Annak megállapítására, hogy valóban ez a molekula okozza-e az idegi fájdalmat, a tudósok egy további tesztet végeztek el: Egészséges patkányok gerincvelőjébe injekcióztak dimethylsphingosint, a dózist a beteg patkányokban talált mennyiség szerint állították be. 24 órán belül jelentkeztek a korábban egészséges állatoknál a neuropátiás tünetek. Ezzel bizonyították a dimethylsphingosin fájdalmat kiváltó szerepét.

A tudósok elmondása szerint az még nem világos, hogyan is hívja elő a fájdalmat a molekula az idegvégződésekben, ezért további vizsgálatokat terveznek. Azt azonban már tudják, hogy többek között ez a molekula felelős számos gyulladásos folyamatot elindító anyag kiválasztásáért.

forrás:WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de ,
Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)