fbpx

A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek, az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

Lyme-kór – milyen tünetekre figyeljen?

Nem jár tehát minden kullancscsípés fertőzéssel, de ha kialakul a kór, akkor az egyik legjellemzőbb – bár nem minden esetben megfigyelhető – tünet a bőrön, legtöbbször a csípés helyén, ritkábban elszórtan több helyen kialakuló kokárdaszerű bőrelváltozás, az ún. erythema migrans.

Nevéből az következne, hogy a kialakuló folt ’vándorol’. Ez azonban nem jellemző. Viszont az idő elteltével növekszik, és idővel akár több 10 centiméteressé is válhat.

Ez a jellegzetes bőrelváltozás egyes esetekben, már a csípést követő napon megfigyelhető, máskor hónapok is eltelhetnek megjelenéséig. Jellemzően nem fáj és nem viszket, ezért nem ritkán családtag vagy barát veszi észre a háton, térdhajlatban, vagy egyéb, a fertőzött személy számára nem szembetűnő helyen növekvő foltot.

A folt legalább egy hétig, de egyes esetekben akár hónapokig ,vagy egy évig is látható. Előbb-utóbb kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul, de eltűnése nem jelenti azt, hogy a kórokozó is kiürült a szervezetből!

A csípést követő napokban – a bőrelváltozással párhuzamosan, vagy még azt megelőzően – influenzaszerű tüneteket észlelhet a beteg. A láz ritka, inkább csak hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás jellemző.

Ha ebben a szakaszban nem történik meg a diagnózis felálltása, és nem kezdődik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak.

Elsősorban izom és ízületi fájdalom, az ízületek – leggyakrabban a térd – duzzanata jellemző.

Ha kezeletlen marad a kezdeti időszak, további tünetek jelentkezhetnek

A betegség következő szakaszában – mely sokszor hónapokig vagy évekig tartó tünetmentes időszak után kezdődik – szívizom gyulladás, szívritmuszavar, arcidegbénulás alakulhat ki. Ez utóbbi, bár első látásra ijesztő, de kezelés hatására gyorsan és maradványtünet nélkül rendeződő panasz. Idősebb nőknél bőrsorvadás is felléphet.

Ilyenkor a végtagok feszítő oldalán a vőr livid színüvé válik és elvékonyodik. Idővel a bőrterület alatti idegek, csontok, ízületek is megbetegszenek, és ez már többnyire csillapíthatatlan fájdalommal jár.

Viszonylag gyakori a szemmozgató idegek károsodása, de kialakulhatnak egyéb ideggyulladások is, melyek végtagzsibbadásokat vagy éppen izomgyengeséget okozhatnak.

A legrosszabb lehetséges kimenetel a bénulás. Ez azonban csak ritkán, a fertőzött kullancscspések alig néhány százalékában következik be.

Mit tegyünk, ha már bennünk van a kullancs?

Bár a betegség gyógyítható, a hangsúly mégis a megelőzésen kell legyen. Fontos hogy kiránduláshoz, természetjáráshoz, esetleg erdőben végzett munkához úgy öltözzünk, hogy minél kevesebb bőrfelületet hagyjunk szabadon. Kirándulás után alaposan vizsgáljuk át magunkat és gyermekünket. A kullancsok különösen kedvelik a testhajlatokat, ezért ezekre a testtájakra figyelmet kell fordítanunk.

A megelőzéssel kapcsolatban fontos tudni azt is, hogy míg egy másik, szintén kullancsok által terjesztett betegség, az agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, a Lyme-kór ellen még nincs!

Folynak kutatások ebbe az irányba is, de a Lyme-kór kialakulását megkadályozó vakcina egyelőre nincs forgalomban.

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis kullancsra bukkanunk, akkor a legfontosabb a mielőbbi eltávolítás.

Léteznek ma már speciális kullancs-csipeszek, de körömmel, vagy egy egyszerű szemöldökcsipesszel is eltávolíthatóak a rovarok.

Fontos tudnunk, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok a kullancsok potrohában, a testnedveik ben vannak. Így az a fontos, hogy a kullancs eltávolításakor ne szorítsuk meg a potrohát, mert azzal a bőrünkbe préseljük a betegséget okozó baktériumokat.

Szintén nem szabad olajjal, krémmel bekenni a kullancsot, abban a reményben, hogy megfullad és magától kijön.

Ilyenkor ugyanis szintén arra késztetjük a rovart, hogy belénk jutassa a kórokozókat.

Ha a kullancs eltávoltása közben a feje esetleg beleszakad a bőrbe, nem szabad megijedni. Ez már nagyobb bajt nem okoz. Pár nap múlva magától le fog lökődni a bőrről.

400x250xkullancsterkep

Kullancstérkép Magyarországról

A Lyme-kór diagnosztikája és terápiája

A diagnózis felállításának alapjai a klinikai tünetek, a kullancscsípés ténye, az esetleges bőrelváltozás, valamint néhány speciális vizsgálat.

Ez utóbbiak során vérből, szövetekből kimutatható maga a kórokozó, illetve a baktérium ellen termelt speciális antitest.

Ezek jelenléte biztossá teszi a Lyme-kór diagnózisát.

Ha a kórkép kialakulása a fentiek alapján bizonyossá vált, a beteget azonnal kezelni kell. A terápia nagy dózisban adott antibiotikummal történik.

A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig adott antibiotikumokkal, a fertőzés tökéletesen gyógyítható.

forrás: www.webbeteg.hu