fbpx

Bőrhámlás a talpon, viszketést és bőrszínváltozást produkáló lábfej, az ujjak közötti berepedt felhám mind-mind annak a jele, hogy egy rendkívül kellemetlen fertőzés, a lábgomba áldozatai vagyunk. Nem kell azonban megijedni: a lábgomba kezelése és a lábgomba megelőzése korántsem lehetetlen vállalkozás.

Hasonlóan a penészhez, a lábgomba kialakulásáért felelős gombafajták is kedvelik a nedves és meleg környezetet. A lábgomba nagyrészt független a személyes higiénétől: ha tehát minket is megtámad, ne érezzük magunkat zavarban. Azt viszont tudni kell, hogy meglehetősen „ragaszkodó” fertőzés, ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, időre van szükség. Ha viszont kitartóak vagyunk, és a megfelelő terápiát alkalmazzuk, a lábgomba kezelése biztosan sikeres lesz. Vegyük figyelembe ugyanakkor, hogy a lábgomba a körmöket is érinti, így a kezelést ennek megfelelően kell meghatározni.

Hogyan fertőz a lábgomba?
A lábgomba tüneteit az esetek 90 százalékában az Epidermophyto, a Microsporum és a Trichophyton gomba okozza. Ezek a gombák az emberi testen élősködnek, és elhalt hámszövettel táplálkoznak. Spóráik a bőrre kerülve –például a strandon, kirándulás közben, növények átültetésekor– a sebeken, illetve a kisebb sérüléseken, horzsolásokon keresztül jutnak a szervezetbe: ez az elsődleges lábgomba fertőzés. A sötét, meleg és nedves közegben a lábgomba spórák gyorsan aktivizálódnak. A gomba szaporodni és növekedni kezd, eközben károsítja a szöveteket. És, ha ez még nem elég, elérve az érettséget, a gomba újabb spórákat termel, és helyez el a gazdatestben. Ez az oka annak, hogy a lábgomba, a leváló fertőzött bőrpikkelyekkel, nagyrészt emberről-emberre terjed.

A lábgomba tünetei

  • Kivörösödő bőr
  • Viszketés
  • Kiütések
  • Hámlás a lábujjak között
  • Ekcémához hasonló hámlás

A lábgomba megelőzése, a fertőzés kivédése érdekében, tartsuk be a következő higiénés szabályokat:

  • Zuhanyozzunk papucsban: mivel a lábgomba kedveli a meleg és nyirkos területeket, a közös zuhanyzók, a medencéknél lévő „láböblítők” különösen veszélyesek. Utóbbiba inkább ne lépjünk bele, a zuhanyozás közben pedig mindig legyünk papucsban. Ne mászkáljunk mezítláb az öltözőkben, tornatermekben és a medencék körül, sőt, a szállodai szobákban és lehetőleg otthon sem. Soha ne adjuk kölcsön személyes tárgyainkat, különösen a törölközőnket, a zokninkat, papucsunkat és cipőnket.
  • Ne maradjon vizes a lábunk: A lábgomba megelőzése érdekében, mindig töröljük szárazra a lábunkat és az ujjközöket. Amennyiben lábunk erősen izzad, naponta többször is leöblíthetjük. A törölközés után azonnal vegyünk fel −gombátlanított− tiszta zoknit, vagy lábbelit.
  • Hidratájunk: a szandálos időszak a lábgomba egyik legjobb szövetségese, mivel a kiszáradt, berepedezett bőr ideális táptalajt biztosít számára. Ezért ne feledkezzünk meg lábunk folyamatos hidratálásáról, azaz naponta többször, de lefekvés előtt mindenképp krémezzük be. Megkönnyíti a lábgomba megelőzését, ha éjszakára egy vékony, tiszta pamut zoknit húzunk.
  • Használjunk hintőport: a zárt cipőinkbe napi rendszerességgel szórjunk hintőport. Ez segít abban, hogy lábbelink ne váljon nyirkossá, így a lábgomba megelőzése is hatékonyabb lesz. Szintén a lábgomba megelőzése érdekében nyáron hordjunk jól szellőző cipőt.

A lábgomba kezelése
A lábgomba kezelése azért is fontos, mert a fertőzés átterjedhet a láb és a test más részeire. Az egészséges és tisztán tartott lábat is megtámadhatja, ám jelenlétének időtartama, és a továbbterjedésének megakadályozása kizárólag tőlünk függ. Ha mégis elkaptuk fontos, hogy a lábgomba kezelése mielőbb megkezdődjön. Mivel fertőzéssel állunk szemben, kellő óvatosság híján, egyre nagyobb felületeket hódit meg, ráadásul mások is könnyen elkaphatják tőlünk. A lényeg az, hogy a lábgomba kezelése során olyan steril feltételeket teremtsünk, amelyek hatására a kórokozó elpusztul. Ehhez számos hatékony gyógyszertári termék áll rendelkezésünkre, de belsőleg használva a sztívia (stevia) is segítségünkre lehet. A lábgomba kezelése akkor sikeres, ha a gombával kapcsolatba került tárgyakat is fertőtlenítjük. Magas hőfokon mossuk ki az összes zokninkat, a harisnyákat és valamennyi törölközőnket. Kicsit több lesz a dolgunk a cipőkkel és egyéb lábbelikkel, ezeket rakjuk ki a szabad levegőre, ha teljesen kiszáradtak, szórjunk a belsejükbe kén alapú hintőport, ami remek gombaölő tulajdonságokkal bír. Még hatékonyabb megoldás, ha a lábgomba kezelése során a cipőkbe egy napra formalinnal átitatott vattát teszünk, majd 72 órán át szellőztetjük őket. Figyelem: a formalin gőze erősen mérgező, ezért a műveletet mindig a szabadban végezzük.

Mit mondnak a tudósok?
Rendkívül sikeres a lábgomba kezelése a 40 százalékos urea (karbamid) krém és a ciclopirox krém együttes használatának – derült ki a University of Alabama at Birmingham vizsgálatából. Az egyetem kutatói tizenkét, igazoltan mokaszin lábgombában szenvedő (az elnevezés a lábgomba terjedésére utal) beteget arra kértek, hogy naponta kétszer 40 százalékos urea, és egy alkalommal ciclopirox krémmel kenjék a lábukat. A kenőcsökkel végzett lábgomba kezelés száz százalékos eredményt hozott.

Tudtad?
Nagyobb eséllyel támadja meg a lábgomba a cukorbetegeket, valamint azokat, akiknek gyenge az immunrendszere, és erősen izzad a lába.

forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu