fbpx

Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis. A kezelés nélkül sokszor halálos kimenetelű betegség okozója egy aprócska, körte alakú véglény, melyet a kullancs a vérszívás során juttat kedvencünk vérébe. A kórokozó a vörösvértesteket károsítja, lépmegnagyobbodást, májproblémákat és a vérfestékvizelés vesét károsító hatása miatt veseelégtelenséget okozva.

A kullancsok kétféle módon képesek terjeszteni a babesiát. Az első az, amikor a nőstény kullancs babesiával fertőzött petéket rak le, amiből fertőzött kullancsok kelnek ki. A másik mód pedig egy nem fertőzött kullancs, ami parazitával fertőzött vérből táplálkozott. A kullancsok a vérszívás kezdetekor nem azonnal juttatják be az áldozat szervezetébe a kórokozókat, hanem körülbelül 2-3 nap múlva, ugyanis a kullancs nyálmirigyében tartózkodó babesia alakok csak egy érési folyamat után válnak fertőzőképessé. Ennek időpontja a vektor és a babesia fajától függ. A babesiák az éhes kullancsban ugyanis olyan szerkezeti formában találhatók, ami nem alkalmas az emlősállatok megfertőzésére. A vérszívás megindulása egyfajta jeladás, melynek hatására szerkezeti átalakulás indul be az egysejtű élősködőknél. Mintegy 48 órával a vérszívás megkezdése után a kullancsban már tolonganak a fertőzésre kész, átalakult babesiák. A babesiák átvitelének esélye a vérszívás kezdetétől számított 24 órán belül minimális, 24-48 óráig kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra elteltével pedig szinte teljesen bizonyos. A kórokozó szerencsétlen esetben vérátömlesztéssel is átvihető, ezért olyan fontos a donor (véradó) kutya alapos kivizsgálása a véradás előtt. A tünetek a fertőződéstől számítva általában néhány napon belül, elhúzódó esetben azonban csak 2-3 hét múlva jelentkeznek. Fontos azt is tudnunk, hogy amikor a gazdi észleli az első tüneteket, a kullancs MÁR nincs is a kutyában! A betegség az esetek túlnyomó többségében meglehetősen gyors lefolyású, felismerését nehezíti, hogy kezdeti tünetei nem rendkívüliek .

Elhúzódó esetben még nehezebb a felismerés, hiszen azon kívül, hogy „nem olyan mint szokott lenni”, rosszabbul eszik, fokozatosan lesoványodik, a gazdi számára is észlelhető egyéb tünetek nem igazán vannak. A babézia első jeleként ( általában a fertőződés utáni 1-2 hétben a kutya levert és étvágytalan, nem játszik, egész nap csak fekszik. Ekkor már mindenképp vigyük őt orvoshoz, akkor is, ha nem vagyunk benne biztosak, valóban betegségről van-e szó. Inkább kétszer feleslegesen, mint egyszer későn…. A magas láz (41-42°C) gyakori, és jellegzetes, de nem feltétlenül jelentkező tünet. 1-2 napos bágyadtság után megjelenik a leginkább szembetűnő, sötét színű vizelet, melyet a széteső vörösvértestek okoznak, mivel azok a vesén keresztül távoznak. A vesén keresztül kiválasztódó szétesett vörösvértestek károsítják a vesét, néhány nap alatt veseelégtelenséget okozva. A betegség során ritkán tapasztalhatunk hányást, idegrendszeri tüneteket is. Ha már megtörtént a baj, és az orvos diagnosztizálta a babesiosit, szerencsére létezik olyan injekciós készítmény, mely időben beadva megmentheti az állat életét.

babe-zia2Kezelés nélkül a beteg állat néhány nap alatt elpusztulhat. Amennyiben mégis életben marad, a kialakult veseelégtelenség miatt hosszú szenvedés vár rá. 

Annyit még tudni érdemes, hogy a fertőzésen átesett kutya nem szerez életre szóló védelmet a babesiosis ellen. Az ellenanyagok távoztával sajnos ismét képes lesz megbetegedni. A megelőzés, a kullancs elleni védekezés tehát mindenképpen fontos, hiszen a felelős gazdi nem teszi ki kedvencét egy ilyen súlyos, akár halálos kimenetelű betegségnek. 

forrás: citydogs.hu