fbpx

Ha a család körülüli az asztalt,lelkileg egészségesebbek a gyermekek – állapította meg egy friss vizsgálat. A mentális egészségre gyakorolt kedvező hatás független attól, hogy a kamaszok úgy egyébként mennyire érzik komfortosnak az „öregekkel” való beszélgetést a közös étkezés alatt.

A Journal of Adolescent Health című lapban nyilvánosságra hozott adatok szerint a közösen étkező családokban felnövő gyermekek magabiztosabbak és lelkileg stabilabbak, mint a családi étkezéseket nélkülöző társaik. A közös családi ebéd vagy vacsora állandóságot jelent a tizenévesek számára és nagyban hozzájárul az egészséges étkezési szokások kialakításához is – hangsúlyozzák a közlemény szerzői. E megállapításuk egybecseng korábbi vizsgálatok tapasztalataival: például a minnesotai egyetem kutatói már évekkel ezelőtt arról számoltak be a The Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine hasábjain, hogy a családi étkezések erősítik a tizenévesekben a rutint és az állandóságot, ezen felül alkalmat teremtenek arra, hogy a gyermekek megfelelő kommunikációs képességek birtokába jussanak. „A rendszeres családi étkezések kapcsán javul a táplálkozás minősége, csökken, a droghasználat, a korán kezdett szexuális élet és az öngyilkosságok veszélye” – emelték ki a korábbi közlemény szerzői.

A most közzétett vizsgálatban azt elemezték több mint 26 ezer, 11 és 15 év közötti tinédzser bevonásával, milyen összefüggés van a családi étkezések gyakorisága, illetve a mentális egészség között. Azt találták, hogy jobb a mentális állapota a gyermekeknek azokban a családokban, ahol rendszeresen összegyűlnek az asztal körül a családtagok a közös étkezések kapcsán – és e korreláció a gyermek nemétől és életkorától, valamint a család anyagi és társadalmi helyzetétől egyaránt függetlennek bizonyult.

A vizsgálatot vezető Frank Elgar professzor így foglalja össze tapasztalataikat: „Minél gyakoribbak a közös családi étkezések, annál ritkábban fordulnak elő a gyermekek között mentális és magatartásbeli problémák, szilárdabb a gyermekek lelki állapota, a gyermekek magabiztosabbak és segítőkészebbek mások iránt, és elégedettebbek az életükkel. Bennünket is meglepett, milyen szoros összefüggéseket találtuk minden vizsgálat kimeneteli paraméter tekintetében. A mentális egészség mértéke lineárisan javult attól függően, hogy az adott család soha nem étkezett együtt, illetve minden este körülülték az asztal vacsorához: minden további étkezés tovább javította a gyermekek mentális állapotát.”

A kamaszoknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk a felmérésben, mint hogy hányszor étkezik együtt a család egy héten, milyennek érzik saját maguk lelki állapotot, milyen kapcsolatban vannak szüleikkel, mennyire elégedettek az életükkel, illetve mennyire segítőkészek mások iránt.

A szerzők szerint a családi étkezések kulcsfontosságúak a nyílt családi párbeszéd szempontjából, és alapvető szerepet játszanak abban, hogy a szülők pozitív példát mutassanak a megfelelő egészségmagatartás terén. Ezen túlmenően jó alkalmat teremtenek a kamaszoknak arra, hogy hangot adjanak problémáiknak, illetve érezzék, hogy értékes emberek, akik tartoznak valahová – csupa olyan tényező, mely alapvető jelentőségű a megfelelő mentális állapot kialakításában és fenntartásában.

Korábbi kutatások kapcsán ugyancsak a közös családi étkezések pozitív egészségi hatásairól számoltak be: az Illinois Egyetem szakemberei például azt találták, hogy a közösen étkező családokban kevesebb az evészavarral, elhízással vagy táplálkozási zavarral küszködő gyermek.

forrás: Dr. Simonfalvi Ildikó medicalonline.hu