fbpx

A köszvény, (latin neve arthritis urica) a kristály által kiváltott ízületi gyulladások közé tartozik.

Mivel Magyarországon felmérés nem történt az utóbbi években arra vonatkozóan, valójában hány köszvényes beteg lehet, más országokban számolt gyakoriságból arra lehet következtetni, hogy hazánkban is 250-500 beteggel lehet számolni 100 000 lakosra számítva. 

A köszvény felnőtt férfiakban gyakrabban fordul elő, mint nőkben, de menopausa után ez a különbség a nemi eloszlásban már kevésbé kifejezett. A húgysav anyagcsere zavarával járó kórkép nem csak ízületi gyulladást és vesekövességet okozhat, hanem növeli a szív-érrendszeri betegségek, a veseelégtelenség, egyes májbetegségek és a cukorbetegség kockázatát is.

Húgysav a purin anyagcsere végterméke. A sör, a tömény italok, a vörös hús, a tenger gyümölcsei és a fruktóz tartalmú (édesítőszerrel készített) üdítők fogyasztása emelik a húgysavszintet. 

A köszvényes ízületi gyulladás általában hirtelen kezdődik, jellemzően az öregujj vagy az egyik alsó végtagi nagyízület fájdalmas duzzanatával, melegségével, vörösségével. Az akut köszvényes roham mellett ismert a krónikus (tophusos) köszvény, illetve lehetnek két roham közötti tünetmentes időszakok is a betegség lefolyása során. A három állapot gyógyszeres kezelése különbözik egymástól. 

Az akut köszvényes roham során fellépő erős fájdalmat és gyulladást nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel szokás kezelni. A colchicin a roham ideje alatt gyorsan csökkenti a tüneteket, ezért minél előtt, lehetőleg 24 órán belül el kell kezdeni a szedését az orvos által javasolt adagban. Helyileg hűtés, jegelés javasolt. Súlyos esetben szteroid adása is szóba jöhet. Az allopurinol (Milurit) terápiát az akut szakban nem javasolt elkezdeni, mert maga is rohamot provokálhat, de aki már korábban is folyamatosan szedte, nem kell abbahagynia.

A köszvényes roham megelőzésére alkalmas a colchicin kis dózisú folyamatos szedése, akár nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentővel együttesen. Ilyenkor hatásos gyomorvédővel (protonpumpa gátlóval) kell kiegészíteni a kezelést, az esetleges gyomorbántalmak megelőzése céljából. 

A vér húgysav szintjének csökkentése a diéta betartása mellett általában gyógyszer szedését teszi szükségessé. Tünetmentes időszakban is indokolt a terápia folytatása.

A húgysav szint rendszeres mérése vérvételből történik. A normálérték nőkben 143-357 µmol/l, férfiakban 202-416 µmol/l.

A vér húgysav szintjének csökkentésére alkalmazott gyógyszer leggyakrabban az allopurinol. Kezdetben 100 mg a napi javasolt adag, amely a húgysavszint ellenőrzése mellett növelhető. Vese és májbetegségekben csak csökkentett dózisban szedhető.

koszveny2A febuxostat az allopurinolhoz hasonló szer, amely a húgysav anyagcserét befolyásolja. Csökkenti a köszvényes rohamok fellángolásának gyakoriságát, csökkenti a vérben a húgysavszintet. Jól alkalmazható azoknál a betegeknél is, akik vese vagy májbetegség miatt nem szedhetnek allopurinolt.

A krónikus betegség fenntartó kezelése során figyelembe kell venni a beteg kísérő betegségeit (cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegség, vesekövesség, hyperlipidaemia, elhízás, alkoholfogyasztás, fokozott húgysav termeléssel járó kórképek) is. Fontos a húgysav szint rendszeres ellenőrzése, az állapothoz igazított tartós gyógyszeres kezelés. Egyes vérnyomáscsökkentők, vízhajtók és koleszterin szint csökkentők ugyanis képesek rontani, vagy éppen javítani a húgysav szintet hatóanyaguktól függően.

A húgysavkristályokat tartalmazó csomók, tophusok a jól beállított gyógyszeres kezelés mellett nem fejlődhetnek ki. A már kialakult tophusok mérete a hatékony kezelés mellett csökkenhet, a nagyobb méretűek műtétileg eltávolíthatók.

Jelenleg hazánkban nincsenek forgalomban a korábban elérhető sulfinpyrazon, benzbromaron és probenicid hatóanyagú gyógyszerek. Még nem engedélyezték a pegloticas, a rasburicas és a rilonacept alkalmazását.

A biológiai terápia csoportjába tartozó IL-1 ellenes antitest canakinumab viszont 2013-ban Európában támogatást nyert. Bőr alá adható injekció formájában szigorúan meghatározott feltételek mellett, súlyos esetekben alkalmazható.

Tekintettel arra, hogy maga a húgysav anyagcsere-betegség is számos belszervi betegséggel társulhat, illetve az egyes gyógyszerek szedése is szoros orvosi felügyeletet kíván, a köszvényes betegekgondozása, időszakos felülvizsgálata indokolt. A diéta betartása nélkül a gyógyszerektől nem várható áttörő állapotjavulás, és a betegség tünetei fájdalmas rohamok formájában gyakran visszatérhetnek.

forrás: www.informed.hu