fbpx

Az orrnyálkahártya károsodásának számos oka lehet, ezeknek csupán egyike az indokolatlan és túlzott orrcsepphasználat. Sérüléseket okozhat még az orrjáratba került idegen test, a nem megfelelő higiéniai szokások, a különböző eredetű fertőzések és a veleszületetett fokozott sérülékenység is. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk a bajra figyelmeztető jelekre, és ha kell, forduljunk időben orvoshoz.

Megfázás esetén elindul a kapkodás
Amikor a hűvös, őszi időben megfázunk, vagy náthásak leszünk, azonnal gyors megoldásokat és hatékony kezelési módokat keresünk a kellemetlen tünetek megszüntetésére. A cél a mihamarabbi gyógyulás, és az, hogy véget vessünk a szenvedésünknek. De gyakran nem vagyunk elég türelmesek a felépüléshez, siettetni akarjuk a folyamatokat, és nem feltétlenül tartjuk be az orvosi utasításokat. Sok esetben pedig el sem jutunk a szakorvoshoz, hanem magunk próbáljuk kezelni a problémát. Ezzel azonban komoly veszélynek tesszük ki magunkat, a légutakat és az nyálkahártyánkat is.

A tüsszögést és a folyamatos orrfolyást állandó orrfújás követi, majd pedig eldugul az orrunk, tovább nehezítve az életünket. Mivel a légzés korlátozottsága a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét, azonnali megoldásként a legtöbben az orrcseppek és orrspray-k felé fordulnak. Ezek a nyálkahártya-lohasztó szerek általában könnyen, recept nélkül beszerezhetők, és villámgyorsan képesek elhozni az enyhülést. A gond akkor kezdődik, amikor a betegtájékoztatóban leírtak ellenére 7-10 napnál is tovább alkalmazzuk ezeket a készítményeket.

Hogyan károsodhat az orrnyálkahártyánk?
A könnyen jött, de csak ideig-óráig tartó tünetmentességéért komoly árat kell fizetnünk. Egyes készítmények javallati időn túli használata ugyanis tartósabb orrdugulást és gyógyszerfüggőséget okozhat, valamint kiszáríthatja, mi több, tönkre is teheti az orrnyálkahártyát. Ha az orrdugulást nem egy felső légúti megbetegedés okozza, akkor az orrcseppek meghatározott alkalmazási idején belül a problémának el is kellene múlnia. Ha azonban nincs változás, vagy ha már nem is vagyunk betegek, de az orrunk még mindig bedugul, könnyen lehet, hogy orrcseppfüggővé váltunk.

Sajnos sok esetben előfordul, hogy valaki nem csak az előírt ideig, hanem hónapokon, vagy akár éveken át folyamatosan orrspray-t alkalmaz azért, hogy fenn tudja tartani a szabad orrlégzését. Fontos, hogy ilyenkor felismerjük ezeket a jeleket, ha ugyanis már úgy érezzük, meggyógyultunk, és csak az orrdugulás maradt hátra, nem segít, ha tartósan orrcseppel kezeljük magunkat. Ebben az esetben érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. Az orrüreg elhúzódó betegségeinek feltérképezése és kezelése ugyanis minden esetben fül-orr-gégész feladata!

Mik az orrnyálkahártya károsodásának jelei?
Az orrnyálkahártya károsodása esetén gyulladás alakulhat ki, amelyet spontán vérzés kísérhet. Ebben az esetben fontos, hogy fül-orr-gégész szakorvos azonosítsa a betegséget, valamint az azt kiváltó kórokozót, és kiválassza az alapbetegség kezeléshez szükséges gyógyszert. Mivel az orrnyálkahártya károsodásának szövődményei lehetnek, nem szabad félvállról venni a probléma tüneteit.

Az orrnyálkahártya-károsodás esetleges következményei között tartják számon az orrnyálkahártya-sorvadást, az orrmelléküreg- és a középfülgyulladást, de akár egy orrpolip is okozhat elzáródást. Ha könnycsatorna-elzáródás alakul ki, szemészeti műtétre is szükség lehet. Vagyis fontos kivizsgáltatni, mi áll az orrdugulás hátterében, mert elképzelhető, hogy valamilyen komolyabb és súlyosabb fül-orr-gégészeti elváltozásról van szó. Ez lehet akár egy fel nem ismert polip, orrsövényferdülés, vagy éppen krónikus orrmelléküreg-gyulladás is. Sok esetben ezek kezelésével az állandó orrdugulást szintén meg tudjuk megszüntetni. Ha a beteg mihamarabb személyre szóló terápiában részesül, és a panaszait eredményesen kezelik, megelőzhető az orrcseppfüggőség kialakulása, ezzel együtt pedig az orrnyálkahártya károsodása is.

forrás: https://www.hazipatika.com