fbpx

Mostani cikkünkben jelentős angol tudományos lap a BMJ (British Medical Journal) publikációiból szemezgetünk a kálium jótékony hatásának bemutatásához. A káliumtartamú ételek fogyasztásával vagy a kálium gyógyszeres pótlásával sok pozitív változás megy végbe a szervezetünkben, melyeket ezúttal klinikai vizsgálatokkal is alátámasztottak.

A kálium és a vérnyomás
Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy a káliumbevitelnek fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában mind az általános népességben, mind a magas vérnyomás betegségben szenvedők körében. Sok klinikai tanulmány igazolta azt is, hogy a káliumbevitel növekedése vérnyomáscsökkenést eredményez a magas vérnyomásban szenvedőknél, s kisebb mértékben a normális vérnyomásúaknál is csökkentő hatása van.

A kálium és a stroke
A stroke fő kockázati tényezője a magas vérnyomás. Mivel a fokozott káliumbevitel ezt csökkenti, nehéz megítélni, hogy a kálium stroke-ra gyakorolt hatásait mennyiben közvetíti a vérnyomás, illetve azok mennyiben köszönhetőek a kálium esetleges közvetlen hatásának. Egy 12 éves prospektív tanulmányban Khaw és Barrett-Connor 859 férfi és nő körében azt találták, hogy a napi káliumbevitel 10 mmol-os emelése a stroke miatti halálozás 40%-os csökkenését vonta maga után.

A kálium és a csonttömeg, vesekő
A fokozott káliumbevitel csökkenti a vesében a kalcium kiválasztást és pozitívvá válik a kalciumegyensúly. Ez a tény több élettani folyamatban is fontos szerepet játszhat: a kálcium kiválasztása a vizeletben csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Másik igen fontos tény, hogy a fokozott káliumbevitel csökkenti a kalcium kiválasztást és pozitív kalciumegyensúlyt okoz, ez hosszú távon a csonttömeg növekedésével járhat. Fontos tény ez az osteoporózisban szenvedőknek! A deréktáji gerinc és a combnyak csontjának ásványianyag-sűrűségéről 994 egészséges, 45–49 éves, menopauza előtti nő közreműködésével megállapították, hogy értéke a káliumbevitel arányában nőtt.

A kálium és a szívritmuszavar
A sejteken belüli és a sejteken kívüli térben lévő kálium aránya fontos szerepet játszik a szív ingerület vezetésében. A kálium hiány elhúzódó repolarizációt okozhat, amely az életveszélyes kamrai ritmuszavar kóroki tényezője, különösen az ischaemiás szívbetegségben, szívelégtelenségben, balkamra-megnagyobbodásban szenvedő betegeknél.

Kimutatták, hogy magas vérnyomásos betegeknél a nem káliummegtakarító vízhajtók csökkentik a szérum káliumkoncentrációját, ami növeli a szívritmuszavar kockázatát. Abban a több kockázati tényező visszaszorítását célzó tanulmányban, amelyben 1403 vízhajtót szedő hypertoniás férfi vett részt, a szérumkálium minden 1 mmol/l-es csökkenése a kamrai ritmuszavar gyakoriságának 28%-os növekedését vonta maga után. Azon betegek között, akiknél kálium hiány alakult ki, sokuknál magnézium hiány is adódott, ezért náluk a megbomlott egyensúly és az ezzel járó szívritmuszavar helyreállításához a kálium- és magnéziumpótlásra is szükség van.

Van-e a túlzott káliumbevitelnek káros hatása?
Rendes körülmények között a káliumegyensúlyt precíz élettani mechanizmusok tartják fenn úgy, hogy a kálium kiválasztást a felvételhez igazítják főképpen a vese, de a gyomor-bél traktus révén is. A nagy mennyiségben bevitt kálium is gyorsan kiválasztódik, miközben a plazma káliumkoncentrációja csak minimálisan emelkedik. Bizonyos körülmények között, például súlyos vesebetegségben károsodhat a vese káliumkiválasztó képessége. A szérum káliumkoncentrációja azonban általában csak akkor emelkedik 5,5 mmol/l fölé, ha a vesefunkció több mint 90%-a kiesik!

Összefoglalás

A káliumbevitel növelése csökkenti a vérnyomást, akár magas volt eredetileg, akár nem.

A bőséges káliumbevitel csökkenti a stroke kockázatát és megakadályozza a vese vascularis, glomerularis és tubularis károsodását.

A káliumbevitel növelése csökkenti a vesében a kalcium kiválasztást, ezzel csökkenti a vesekövek kockázatát és segít megakadályozni a csont leépülését.

A szérum káliumkoncentrációjának növelése csökkenti a kamrai szívritmuszavar kockázatát ischaemiás szívbetegségben, szívelégtelenségben és balkamra-megnagyobbodásban.

 

1. BMJ Magyar Kiadás 2001;5-6:284-8. , A kálium jótékony hatásai, Feng J. He, Graham A. MacGregor

forrás: www.panangin.hu