fbpx

A hialuronsav nem egy táplálék kiegészítő fantázianeve és nem is egy kozmetikai hatóanyag! Ugyan olyan része a szervezetünknek, mint a kollagén, az elasztin, illetve az aminosavak. Egészen pontosan szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. Ez a kis titokzatos sav felelős a szöveteink (csont, porc, bőr, izom) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A hialuronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítva az adott szerv (pl. bőr) rugalmasságát és feszességét.

Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb csak alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek – ízületi fájdalmak, lassúbb és nehezebb mozgás, szabaddgyök-képződés, ráncok, pigmentzavarok, megereszkedés – kialakulásához. Ezt a folyamatot megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és étrendkiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk.

A negyven éves kor a vízválasztó, ugyanis ekkor a hialuronsav termelődése a felére csökken, hatvan éves korra pedig a bőr hialuronsav mennyisége 10%-a az eredetinek. Egyértelmű tehát, hogy az öregedés elleni harc egyik fő fegyvere a hialuronsav szövetekben való megőrzése, illetve a visszajuttatása a szervezetbe.

Mi is pontosan a hialuronsav?

A hialuronsav a fehérjék glikozaminoglikán családjába tartozik, saját súlyánál mintegy 6000-szer több vizet képes megkötni. Még ha legnagyobb részét a bőr tárolja is, a test csaknem minden részén megtalálható. Az ízületeknél a hialuronsav felelős a hajlékonyságért és mozgékonyságért, a szem üvegtestben a lencsét tartja folyékony állapotban. Ám már 25 éves kortól kezdve csökken a hialuronsav termelése a testben. 60 éves korban az induló állomány 10%-a mutatható ki a szervezetben.

Szervezetünkben elsődleges feladatát a porcok alkotóelemeként látja el. A porcokban a hialuronsav védi szervezetünket a külső fizikai behatásoktól, keni az ízületeket, és védi azokat a krónikus gyulladásoktól (arthritisz). A károsodott szövetek gyógyulását is elősegíti.

A hialuronsav az immunrendszer működését is elősegíti, mivel antioxidáns, benntartja a vizet szervezetünkben, „kenést” biztosít a szívbillentyűk számára és csökkenti a bakteriális fertőzéseket.

A genetika, a környezet, a táplálkozás és az életforma mind-mind befolyásolják a hialuronsav szintet.

Érdemes-e belsőleg pótolni, és vannak-e hiánytünetei?

A test ízületfelületeit porcok alkotják. Ezeket a hialuronsav továbbra is rugalmasan és épen tartja. Ugyanis a hialuronsav körbeveszi a porctömeget, amely gondoskodik az ízületek optimális mozgathatóságról és védelméről. A kor előrehaladtával, valamint nagyfokú terhelés esetén azonban kopás jön létre. Ez az elhasználódás az ízületek egészségügyi problémáit okozhatja, pl. a térdben. Szakértők szerint 40 millió európai lakos szenved ízületi kopástól, amelyet artrózisnak neveznek. 

Akiknek artritiszük van, fájnak a végtagjaik vagy az ízületeik, vagy legyengült az immunrendszerük, azok számára különösen hasznos lehet a hialuronsav. A sportolók ízületvédő hatásainak köszönhetően ugyancsak hasznát láthatják, valamint számukra sem elhanyagolható az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása.

A magnézium a hialuronsav termelés limitáló tényezője – tehát ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiség belőle, akkor hialuronsavból is hiányt szenvedhetünk – így a hialuronsav szedése során gondoskodjunk a kellő mennyiségű magnézium fogyasztásáról is. 

Mennyire igaz, hogy külsőleg alkalmazva fiatalítja a bőrt?


A hialuronsavat öregedésgátló hatásának köszönhetően helyi kezelésre és táplálék kiegészítőként fogyasztva egyaránt évek óta használják. A kozmetikai ipar is felfedezte magának ezt a szert az öregedés ellen, és számtalan termékbe teszik bele, még akkor is, ha hatása külsőleg nem számottevő, ugyanis a hialuronsav is csak akkor igazán hatásos, ha a szervezet maga építi fel azt megfelelő tápanyagokból és a jó minőségű táplálékból.

Külsőleg alkalmazva csak a felhám vízháztartását tudjuk vele pozitív irányba befolyásolni, de a kötőszövetét már nem.

Újabban a bőr szöveteibe fecskendezve várják tőle az életre szóló fiatalító hatást, de ez az alkalmazási terület még olyannyira gyerekcipőben jár, hogy igazán hosszútávú hatást alátámasztó adatok még nem állnak a rendelkezésünkre. Mindenesetre lényegesen bőr- és szervezetbarátabb megoldás, mint a szilikon injekciók vagy az idegbénítás elvén működő botox.

A hialuronsav nedvességkötő képessége révén elérhető, hogy a bőr tisztának, feszesnek és ragyogónak hat. E célból az anyagot ránctalanító injekciókhoz használják. Ez esetben a hialuronsavat a bőr mélyebb rétegeibe, az un. irhába injektálják. A hatás azonnal látható, de a hialuronsav koncentrációjától függően három-hat hónap alatt elbomlik. A hialuronsav használata azonban nagyon népszerű a ránctalanításban, mivel a lehetséges mellékhatása csekély. 

Következtetés:

Egy kiváló kozmetikai hatóanyag van tehát szó, de ne várjunk tőle csodákat! Elősegíti a hidratációt – persze csak akkor, ha van mit hidratálni, tehát iszunk eleget -, és ezáltal feszesebbnek és teltebbnek tűnik a bőr. Mindenféle méregdrága fecskendezést meg lehetne spórolni azzal, ha már fiatal korunkban tudatosan odafigyelünk az étkezésünkre és a folyadékfogyasztási szokásainkra.

Száraz szem esetén is segíthet a hialuronsav. Szemcsepp, vagy más oldat formájában is csökkenthető a gyulladás vagy pirosodás. A kozmetikumokban is jelen van a hialuronsav a kívánt hatás elérése érdekében. Az egészségügyben és a kozmetikában nemcsak különösen nagy vízmegkötő képessége miatt kedvelt, hanem azért is, mert a mellékhatás veszélye viszonylag csekély, mivel általában nagyon kompatibilis. 

Forrás: natursziget.hu, antalvitali.hu