fbpx

Az egészséges bőr mindenki számára egyértelmű: kissé napbarnított, rugalmas állagú, jó vérellátottságú, felszíne sima, hegektől, ráncoktól mentes. A bőrtípust az örökletes tényezők mellett befolyásolja az életkor, a klimatikus viszonyok, a foglalkozás, valamint a bőrápolási szokások. Jól ismert, hogy a férfiaknak zsírosabb a bőre, míg a nőké szárazabb, a téli időszak jobban szárítja a bőrt, mint a nyári hőmérséklet, valamint, hogy a rendszeresen napfényen tartózkodók és a dohányosok bőre sokkal gyorsabban öregszik. A bőr öregedésének hátterében csak 10%-ban a környezeti hatások és az életvitel (dohányzás, táplálkozás, stressz) határozza meg.

Az életkor előrehaladtának velejárója, hogy csökken a keringés, lassabb a sejtanyagcsere, így csökken a bőr rugalmassága, cigarettapapírszerű, felületes kis ráncok jelennek meg, de a bőrfelszín egyenletesen pigmentált. Ez az intrinsic vagy kronológiai öregedés. Ezzel szemben a környezeti ártalmak okozta extrinsic öregedésnél megvastagodott, szabálytalanul pigmentált, sárgás színű a bőr, melyben mély ráncok futnak.

A photoaging a krónikus napfény expozíció okozta károsodása a bőrnek, melynek jellegzetessége, a durva, sárgás színű, ráncos bőr, melyen értágulatok és pigmenteltérések lathatóak. A photoaging megelőzésére a legoptimálisabb az elsődleges megelőzés (primer prevenció), a minél fiatalabb korban bevezetett fényvédelem. A legfontosabb, hogy a szoláriumozást szigorúan kerülni kell. A természetes napfénynek számtalan fontos, hasznos élettani hatása van, így elkerülhetetlen a napon tartózkodás. Míg korábban a fényvédő krémek csak UVB-filtert tartalmaztak és kellemetlen állagúak voltak, napjainkban már UVA- és UVB-filtereket tartalmazó kellemes állagú, bőrtípusnak megfelelő dermokozmetikum termékcsaládok kaphatóak.

Mi a napfény pontos megfogalmazása?
A napfény különböző hullámhosszúságú sugarak spektrumából áll. A látható fény hullámhossza 400-700 A nm, míg a nem látható, ultraviola (UV) fénynek rövidebb a hullámhossza (200-400 nm), a szintén nem látható infravörös fénynek viszont hosszabb (700-900 nm). Az napfény UV sugarai magas energiájúak, a bőrsejtekkel érintkezve reaktív szabadgyököket generál. Ezek a túlzott mennyiségű szabadgyökök a sejt károsodását okozhatják. Minél nagyobb a kár, amit okoznak, annál nagyobb az esélye a ráncok, krónikus betegségek és más elváltozások kialakulásának, a bőrrákot is ideértve.

Mi a különbség az UVA és UVB sugarak között?
Az UVA-sugarak tulajdonságai
· Egész évben jelen vannak – napkeltétől napnyugtáig
· Ezek a felsőbb bőrsejtekben már jelen lévő melanin pigmenteket aktivizálják, így alakul ki a rövid távú barnulás
· Áthatolnak a felhőkön, ablak- és autóüvegen
· Keresztülhatolnak a epidermisen, elérik a dermist, subcutist
· Felelnek a korai bőröregedéséért (photoaging)
· Szabadgyökképződés, oxidatív sztressz
· Indirekt DNS károsító hatás szabadgyökök által
· UV-indukált allergiás reakciók a bőrben

Az UVB-sugarak tulajdonságai
· Az UVB-sugarak erőssége ingadozik a nap folyamán, délben a legerősebbek
· Ezek stimulálják az új melanin képződését, felelősek a hosszabban tartó barnulásért, valamint serkentik a sejteket, hogy azok vastagabb felhámot termeljenek
· Gondoskodik az energiáról, amire a bőrnek a D-vitamin előállításhoz van szüksége
· Égethetnek és károsíthatják a bőrt, különösen a nyári hónapokban és a nagy magaslatokban
· Nem hatolnak át ablak- és autóüvegen, felhőkön
· Ugyan kevésbé hatolnak mélyre, de a felhám minden egyes rétegében szabad gyököket termelnek
· Az UVB-sugarak akár a felhám rétegeinek legmélyebb sejtjeihez is elérnek és az akut napkárosodás kialakulásáért leginkább felelősek
· Közvetlen DNS károsodás és bőrrák (nem melanómás bőrrák)
· Szem-és retina károsodást okozhat

Hogyan védjük bőrünket az UVA- és UVB-sugarak ellen?
Az UVA- és UVB-sugaraknak egyaránt vannak káros hatásai a bőrre, míg azonban az UVA-sugarak intenzitása állandónak mondható a nap folyamán, az UVB-sugarak intenzitása ingadozik. A fényvédő termékek faktorát (FF) rangsoroló rendszer a termék által jelzett UVB védelem szintjén alapszik. UVA védelmet is nyújtaniuk kell. A fényvédő faktor a bőr természetes védelmével megszorozva percekben fejezi ki a napon bőrkárosodás nélkül eltölthető időt. (Például ha a bőr természetesen 5 perc alatt szenved károsodást (pl. gyermekek), akkor egy 50 faktoros naptejet rendeltetésszerűen használva a leégés nélkül napon eltölthető idő 5*50, azaz 250 percre, azaz bő 4 órára növelhető.)

forrás: Szépség és Egészség Magazin 2017/2