fbpx

Ajándékok, bevásárlás, sütés-főzés… Íme néhány tipp, hogy a karácsonyi készülődés alatt se vesszenek szem elől a tudatos vásárló szempontok. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amitől a karácsonyi készülődés és maga a karácsony is zöldebb és etikusabb lehet.

1. Sütés, főzés

A karácsonyi sütés-főzésnél ne veszítsd szem elől a legfontosabbat: csak annyit főzz, amennyi valóban el is fogy. Vagyis ha 5 ember lesz a karácsonyi vacsorán, ne akarj 10 főre kotyvasztani, de tényleg! Egyrészt fölösleges stressz az amúgy is túlpörgetett időszakban, és egy csomó ételmaradék kerül a kukába, ami szintén nem túl jó dolog. 

Érdemes most is figyelni arra, hogy lehetőleg helyi, szezonális alapanyagot használjunk. 

Nézd meg a TVE idénynövény naptárát: recepteket is találsz az egyes zöldségekhez, gyümölcsökhöz. 

A sütemény, szaloncukor készülhet Fairtrade alapanyagból. 

Gondoljunk arra is, hogy mi legyen a maradék étellel, ha mégis “sikerült” túlfőzni magunkat. Itt találsz néhány receptet karácsonyi ételmaradék újrahasznosításra >>>

2. Ökotakarítás

Nem dől össze a világ, ha nem csillog villog az egész lakás karácsonykor. Inkább lazíts egy kicsit. Ha mégis sikálásra adod a fejed, most is válaszd a környezetkímélőbb szereket: a mosószóda, ecet, szódabikarbóna kombó gyakorlatilag bárhol beválik. 

3. Legyen élmény az ajándék

Ha lehet, inkább ajándékozz élményt, szolgáltatást, lehet az akár egy főzőtanfolyam, kézműves foglalkozás vagy barlangászat is.  Ezekre sokkal tovább fog emlékezni a megajándékozott, mint egy sokadik kerülgetni való porfogóra. Itt találsz néhány konkrét ötletet >>>.

4. Nézz az ajándék mögé

Ha tárgyat szeretnél adni, válassz olyan terméket, amelynek az előállítása etikus és fenntartható körülmények között történt, amellyel egy jó ügyet segítesz

Itt összegyűjtöttünk több jófej szervezetet, akik számos izgalmas projekttel segítik, hogy élhetőbb legyen a világunk. Ha az ő terméküket választod, egy jobb jövőt választasz. 

Adományozhatsz is karácsonyra egy-egy jófej szervezetnek. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segíthet abban, hogy sikeresebb és örömtelibb legyen az adományozásod nem csak neked, de annak is, aki kapja.

Választhatod a TVE-s Fairtrade keep cup-ot vagy tornazsákot is, ezzel nem csak csökkentheted a hulladékodat, de segíthetsz népszerűsíteni a méltányos kereskedelmet is. 

5. Alternatív gyerekkönyvek

Egy-egy jól megválasztott mesekönyv nyitottá teheti a csemetéinket, és segít elindítani a párbeszédet a szülő és gyerek között, akár tabu témákról is: környezet- és természetvédelem, jó és rossz, élet és halál, másság elfogadása. 

6. Melyik a jó választás?

Csak akkor vásárolj tárgyat, ha valóban szükség van rá. Ha mindenképp a kütyü vásárlás mellett döntesz, gondold át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik

  • használat közben zabálja az áramot, és tetemes villanyszámlát generál,
  • eleve túlméretezett a te háztartásodhoz, szükségleteidhez képest,
  • fél év múlva tönkremegy.

Ha lehet, válassz használt terméket.  Nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének független labortesztjeit, és megtudhatod, hogy melyik a valóban hatékony, energiatakarékos vagy csendes háztartási gép! Szűrj a saját szempontjaid szerint, és válaszd a neked megfelelő terméket! Pénzt és időt takarítunk meg Neked!  

Ezeket teszteltük: kávéfőző, turmixgéppáraelszívó, mikrohullámú sütő, porszívó, mosogatógép, sportkamera, TV, hűtő-fagyasztó, futócipő, bébiőr, babakocsi.

7. Legyél tisztában a jogaiddal internetes vásárláskor is!

Olvasd el a cikksorozatunkat az internetes vásárlásról

Tíz lépés, hogy ne fosszanak ki az interneten

forrás: tudatosvasarlo.hu