fbpx

A hegképződés a bőr gyógyulási folyamatának természetes része. Amikor a bőr megsérül, a szervezet beveti „helyreállító képességét”, hogy lezárja a sebet, és új bőrt hozzon létre. A folyamat során a bőr mélyebb rétegeiben található kollagén teszi lehetővé az új bőr kialakítását. Ez az új bőr azonban eltérő színű és textúrájú – ezt hívjuk hegnek. 

Hegképződés szinte bármilyen bőrsérülés esetén előfordulhat, a lehetséges okok között szerepelnek a horzsolások, vágások, műtéti metszések, akne és az égési sérülések. Attól függően, hogy milyen típusú, mélységű és elhelyezkedésű a seb, a hegek formája is változatos lehet: nagy és széles vagy kicsi és vékony.

Azzal mindenki egyetért, hogy szép gyógyulást kíván bőrének, de nem mindenki tudja, mit szabad és mit nem a hegesedő bőrrel tenni. Lássuk, milyen tévhitek élnek a hegekkel és gyógyulásukkal kapcsolatban!

Első mítosz: a napfény segíti a rózsaszínű hegeket „hozzábarnítani” az eredeti bőrszínhez.
Tény: az UV fény hiperpigmentációt okozhat, ezzel a heg még jobban elüt a többi bőrfelülettől.
Megoldás: használjunk 30-as vagy annál magasabb fényvédő krémet, hogy megóvjuk ezt az érzékeny bőrrészt.

Második mítosz: a hidrogén peroxid használata tisztítja/fertőtleníti az új bőrt.
Tény: Ugyan a hidrogén-peroxid elpusztítja a baktériumokat, ezzel egyidőben az új bőrsejteket is, tehát a hidrogén-peroxid használata lassítja a természetes gyógyulási folyamatot.
Megoldás: meleg (szappanos – törölni szükséges ezt a szót) vízzel mossuk mindig a sebet.

Harmadik mítosz: az E-vitamin univerzális megoldás a károsodott bőr számára.
Tény: egyes tanulmányok óva intenek tőle, mivel valójában hátráltatja a gyógyulási folyamatot. A kutatásban résztvevők mintegy harmadánál allergiás reakciót váltott ki ez a vitamin.
Megoldás: alkalmazzunk C-vitaminos kezelést, a C-vitamin ugyanis kiváló antioxidáns, amely fokozza a gyógyulást.

Negyedik mítosz: a seb szellőztetése jó hatással van a sebgyógyulásra
Tény: a szabadon hagyott, „levegőztetett” bőr kevésbé gyógyul, mint nedves körülmények között.
Megoldás: a sebeket enyhén nedves állapotban kell tartani, ehhez le kell fedni őket speciális nedves környezetet biztosító kötszerrel, (pl habkötszer), hogy gyorsabban gyógyulhassanak.

Ötödik mítosz: minden heg eltűnik egyszer.
Tény: sajnos az úgynevezett keloid hegek, hipertrófiás hegek (a hegképződés kóros elváltozásai) és fertőzött sebek esetében nem valószínű, hogy ezek különleges kezelés nélkül elhalványodnak.
Megoldás: kezelésükhöz mindenképpen orvosi beavatkozás szükséges. Ez történhet szilikongélből készült tapasz segítségével, hegek kimetszésével, egyéb kiegészítő kezelésekkel. Javasoljuk, hogy keresse a keloid hegek kezelésére kiképzett kötszereket. Pl. Cicacare. Következő alkalommal nálunk is talál ilyen információt!

forrás: http://www.sebapolas.hu